Правителството маха и шефа на разузнаването

На негово място ще застане военният аташе в посолството в Рим Антоан Гечев

Правителството предлага на президента Румен Радев да освободи ръководителят на Държавна агенция „Рузазнаване“ Атанас Атанасов. Това обяви говорителят на МС Антон Кутев след заседанието на кабинета.

„В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов Държавна агенция „Разузнаване“ е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност“, цитира Кутев мотивите на Министерски съвет. Говорителят обяви и, че съгласно закона за Държавна Агенция „Разузнаване“ същата следва да предостави еднаква по обем и съдържание информация на президента, на председателя на НС и на министър-председателя, но се оказало, че е налице нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на държавния глава.

Атанасов, заедно с вече бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев, се оказаха в отпуск до началото на септември при встъпването на служебното правителство. Веднага след това премиерът Стефан Янев и вицепремиерът Бойко Рашков обявиха това за недопустимо и дадоха да се разбере, чеще се тръгне към смяна и на двамата. Първо бе махнат Георгиев с аргумента, че като си е пуснал 123 дни отпуск не е искал да работи със служебният кабинет, което означавало, че „действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет“.

На мястото на Атанасов се предлага да бъде назначен Антоан Гечев, който е полковник и в момента е съветник – Военен, военноморски и военновъздушен аташе в посолството на България в Рим. Гечев беше зам.шеф на служба „Военна информация“, която е всъщност военното разузнаване. Сега той ще застане начело на ДАР, което пък е т.нар. цивилно разузнаване.

По предложение на новият шеф на ДАНС Пламен Тончев пък правителството е назначил нов зам.директор на Агенцията – Станислав Станчев, който ще доизкара мандата на освободеният преди десетина дни Недялко Недялков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *