Два дни след като Христо Иванов разви идея за конституционно мнозинство с ГЕРБ и ДПС, той и Асен Василев дообогатиха вижданията си как да се направи правителство след вота на 2 април. Това стана в разговори с “Капитал” и “Дневник”.

По същество двамата продължиха думи на Кирил Петков от последните дни: целта е съюзът ПП – ДБ да спечели изборите, а после да предложат правителство около европейски приоритети и програма на останалите формации – коалиция с ГЕРБ няма да има, но пък партията на Борисов може да даде рамо на такъв кабинет, щом твърди, че е “европейска”. Според Василев това означава ГЕРБ да подкрепя “платонически” – без нищо насреща. Иванов пък смята, че за да се изпълнят намеренията, следва да се търсят общи неконфликтни теми. Всичко това във вижданията на двамата би било кабинет на малцинството.

Към момента обаче ГЕРБ не ще да чуе за такъв вариант. Партията не иска да носи отговорности за чуждо правителство. Няколко часа след Василев и Иванов Бойко Борисов каза, че няма да подкрепят нещо, което не могат да контролират. И Тома Биков се произнесе в социалните мрежи, че това, което е намислил Асен Василев, няма да се случи.

От разговорите с двете медии стана ясно още, че Василев се вижда отново като финансов министър или директно премиер. Петков, Иванов и Атанас Атанасов също щели да са в изпълнителната власт. Според Иванов обаче имената на министрите ще се определят след вота.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *