Кандидатите на ДБ събират традиционно силна преференциална подкрепа и могат да изместят тези на ПП

4 пъти ще пресяват кандидатите на “Продължаваме промяната” за Европейски парламент. Всеки номиниран първо ще се яви на изслушване и оценяван от комисия, следва вътрешнопартиен избор в Общото събрание, чрез който ще се подреди първи вариант на листата. След това Изпълнителният съвет на партията с таен вот приема проектолиста, а накрая Националният съвет ще има последната дума как да се наредят кандидатите. Тежката процедура е разписана в специален правилник, приет на последното заседание на Националния съвет на ПП преди седмица, съобщава “24 часа”.

Това е първата битка на “Промяната” за Европарламент и за партията е изключително важно да подреди силна листа. Затова и в правилника са записани много критерии, на които да отговорят кандидатите, сред които добра обществена репутация, чисто професионално минало, висока експертност, комуникационни умения, както и да не са били агенти на бившата Държавна сигурност.

Освен български граждани в листата могат да бъдат предлагани и такива на страни от ЕС, които имат статут на постоянно пребиваващи у нас, а всеки член на ПП може да се номинира и сам себе си.

Цялата листа ще стане ясна на конгреса на ПП в края на март, когато ще се вземе и окончателното решение за съвместно явяване с “Демократична България”. Според прогнози двете формации заедно могат да спечелят межу 4 и 5 места за евродепутати, но това и напряга отношенията помежду им.

Една от причините е, че спряганите имена от ДБ имат силен преференциален вот, който може да пренареди така листата, че ПП да прати в Европарламента само водача Никола Минчев.

Въпреки сложната процедура по номинации, която ще бъде задвижена в ПП, в кулоарите на парламента вече се завъртяха имена на кандидати за Брюксел. Сред тях е и Даниел Лорер, който с румънски и гръцки евродепутати предложи да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния.

Сред спряганите имена са и депутатите Деница Симеонова, Калина Константинова, Настимир Ананиев. Запознати разкриха, че от партийното ръководство предлагат дори включване и на Христо Петров – Ицо Хазарта, тъй като той ще привлече преференциален вот.

Това е стратегия, ако ДБ включат Елисавета Белобрадова, която на всички избори е сред рекордьорите по личен вот.

Предварителната подредба на листата предвижда второто място след Никола Минчев, одобрен вече от Изпълнителния съвет на ПП, да е за “Да, България”, вероятно Ивайло Мирчев. На пето място се очаква да е евродепутатът от ДСБ Радан Кънев, който също събира силна лична подкрепа.

За разлика от ПП-ДБ, в ГЕРБ, които имат най-много евродупатите и се очаква да запазят първото място, темата за евровота не е на дневен ред. Заговори се, че водач може да е еврокомисарката ни Илиана Иванова, която довършва мандата на Мария Габриел в ЕК. Тя вече веднъж е била евродепутат – през първия управленски мандат на ГЕРБ от 2009 г. Излезе предсрочно от ЕП, след като през 2013 г. стана член на Европейската сметна палата.

Евродепутатите на ГЕРБ работят добре и са разпознаваеми – Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Емил Радев, Ева Мейдел и Асим Адемов. Активни са и нямат сериозен гаф, е неофициалната оценка от партийната централа.От коалиционния партньор СДС вече номинираха за нов мандат Александър Йорданов.

Няма яснота и за листата на ДПС преди Националната конференция на 24 февруари. Очаква се мястото си да запази настоящият евродепутат и съпредседател на партията на европейските либерали АЛДЕ Илхан Кючюк, който има силни позиции и в Брюксел, и в централата на “Ал. Стамболийски”. През 2019 г. беше трети след Карадайъ и Пеевски, но двамата се отказаха от ЕП. Освен Кючюк ДПС има още двама евродепутати – Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели, които също се очаква да запазят позиции.

За БСП обаче е сигурно, че ще играе с нов състав. Четирима от настоящите петима леви в Брюксел са сред най-острите критици на Корнелия Нинова. Затова Сергей Станишев, Петър Витанов, Елена Йончева и Иво Христов нямат шанс да са в листата, дори и с номинации по места. Затова се очаква тези силни евродепутати да се явят на евровота от друга лява листа.

За обединение на всички формации вляво в обща листа за евроизборите, за да имат подобаващо представителство като резултат, призова обаче в неделя Станишев. “Иначе ще бъдат бити по отделно”, коментира бившият президент на ПЕС. Той все още не е наясно дали ще бъде отново кандидат за евродепутат, убеден, че в списъка на БСП ще бъдат хора, верни на ръководството. Но напомни, че има опит, международен авторитет и познания.

Само Цветелина Пенкова от евродепутатите на БСП обаче запази добрия тон към “Позитано” 20 и може да е в листата, но не и в челните места.

Като водач на БСП се спряга Кристиан Вигенин, зам.-шеф на партията по международна дейност. Настоящият зам.-шеф на парламента вече е бил в Европарламента, след това и външен министър в кабинета “Орешарски”.

На “Позитано” се чува, че и политологът Калоян Методиев може да получи червена виза за Брюксел. Бившият лидер на младежкото СДС гравитира около левицата от години – първо като шеф на кабинета на президента Румен Радев, а след това и като началник на кабинета на Корнелия Нинова като министър на икономиката и индустрията в кабинета “Петков”.

Не е ясно дали “Възраждане” ще има летящ старт за Европарламента, но със сигурност шансовете ѝ нарастват, ако в листата влезе Петър Волгин. Журналистът от БНР, чието интервю с руската посланичка Елеонора Митрофанова бе спряно, има немалко фенове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *