Цената на гласа в полза на Движението за права и свободи (ДПС) в Република Молдова не се е променила. Както и през 2021 г., в Автономната Република Гагаузия, населена с гагаузи и бесарабски българи, се предлагат по 300 молдовски леи, което е около 15 евро или 30 лева на глас. Тарторът на купувачите на гласове в Гагаузия е роднина на местната башканка (президентка) Ирина Влах, която е била дълги години близка до експрезидента социалист Игор Додон и е в добри отношения с Москва и Анкара.

Михаил Влах е общественият деец, който е ръководил схемата за купуване на гласове и на изборите през юли и ноември 2021 г. По време на тазгодишните протести срещу управлението на президентката на Република Молдова Мая Санду и правителството й, Михаил Влах е събирал подписка с оплаквания към президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган и към премиера на Руската Федерация Михаил Мишустин. На 4 и 5 септември Михаил Влах е сред официалните лица, които са се срещнали с ексдепутата от ДПС Ахмед Ахмедов, което според местните общественици и журналисти е било с цел да се организира подготовката за изборите в българското Народно събрание.

Михаил Влах

За купуване на гласове “Биволъ” има сигнали от двама независими източници в обществено-политическия живот на Гагаузия.  На 4 и 5 септември 2022 г. председателят на надзорния съвет на Обществената телевизия на Гагаузката автономия Михаил Влах се среща с бившия народен представител от ДПС Ахмед Ахмедов, който е с официална визита в Република Молдова. Ахмедов се среща също така с председателя на местния гагаузки парламент – Народното събрание Михаил Константинов и с гагаузкия депутат Илия Узун.

ДПС и техните хора с джипове

Ахмед Ахмедов с Михаил Влах (Източник: Фейсбук)

“Разбираме го така: пристигнал е при своите приятели, които са купували гласове за ДПС на предишните избори (Влах и Узун)”,

казва източникът на “Биволъ” в Гагаузия.

Илия Узун например директно агитира не само обикновените граждани, но и гагаузките общественици пъ местното гагаузко и българоезично население да се гласува за ДПС.

“Кратки бяха срещите им. Но това им е достатъчно – местните партньори (на ДПС) контролират мнозинството в Народното събрание (на Гагаузия)”.

Източниците на “Биволъ” в гагаузката столица Комрат са виждали в изборния ден обществения деец и втори братовчед на башкана (президент) на Гагаузия Ирина ВлахМихаил Влах до избирателната секция в местното училище – Българския лицей.

Като доказателство за думите си, един от източниците изпраща и снимката на луксозния сив SUV BMW X3, за който е известно, че е автомобилът на местния общественик и политически деец Михаил Влах. “Дава пари на ръка директно от колата си, след като гласувалите му предоставят снимката от смартфона как са гласували”, казва един от източниците на медията ни. Става дума предимно за гагаузи с български паспорти, и по-рядко – за бесарабски българи с двойно гражданство.

Автомобилът на Михаил Влах пред СИК в гр. Комрат (Снимка: източник на “Биволъ”)

Викнаха полиция в една от секциите

Има и случаи за организиран превоз на гласоподаватели. В село Копчак, Чадър-Лунгски район на Гагаузката автономия:

“Докараха 15 души, които да гласуват за ДПС”.

Според един от източниците ни, хората са превозвани с “черен джип”. По малки групи от 2-3 души превозват и съпровождат до избирателната секция на адрес: ул. Ленина, 112.

По информацията ни, председателката на СИК е реагирала като е извикала карабинери (аналог на жандармерията в България – бел.ред) заради подозрителното превозване на гласоподаватели. Започнала е проверка на място.

Предстои да бъде подаден сигнал до комисариата на полицията в Чадър-Лунга. 

Същевременно сигнали за купуване на гласове има и в столицата на българите в Молдова – гр. Тараклия, който се намира в Тараклийския район в южната част на републиката.

Добрата новина според източниците ни е, че избирателната активност е ниска, което според тях означава, че има по-малко случаи за купуване на гласове от пролетта, лятото и есента на редовните и предсрочните избори през 2021 г.

 

За разлика от предишната година, засега липсва информация и за купуване на гласове и от други партии – тогава освен за ДПС, се говореше и за пари на ръка за вот в полза на ГЕРБ.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *