По план: ТЕЦ-Перник изгражда инсталация за омокряне на изсушените участъци на шламохранилището

След края на дъждовния сезон “Топлофикация Перник” пристъпва към изграждане на инсталация за омокряне на сухите участъци на шламохранилище “Седми септември”. Действието е планирано за първата седмица на май, ако метереологичните обстоятелства позволяват.

Съоръжението ще използва съществуващи води и е временна мярка до приключване на документалните процедури и започване на дейностите по рекултивацията. Целта на тази стъпка е предотвратяване на запрашаване при ветровито време.

Шламохранилища и по – чисто производство – близка цел

За рекултивацията на шламохранилището „Седми септември“ е изготвен проект, който да се осъществи в 9 етапа. Същият започва с рекултивация на площите в най – северната част и завършва с рекултивация на дигите. От началото на март проектът се съгласува с отговорните институции. От РИОСВ София е изискано преминаване на процедура за преценка или оценка на въздействието върху околната среда преди издаване на разрешителното за строеж.

Забавянето на затварянето на старото шламохранилище и пристъването към изграждане на ново се забави с години заради обжалване от неправителствена организация.

Под натиска на времето, защото процедурата много се забави с обжалването работим по няколко проекта – движим процедурата по рекултивация на старото шламохранилище, започнахме новото и сме си поставили амбициозни цели за намаляване на въглеродните емисии, чрез микс от суровини”, каза изпълнителнтият директор на ТЕЦ-а Ясен Кацаров.

И допълни: “Знаете, че сме на финала на монтирането и изграждането на спомагателните съоръжения на газовите когенерации. Това е проект с високи разходи и е стартиран през миналата година. След монтиране на когенераторите същите ще осигурят около 20% по – чиста енергия за Перничани.

Призовавам жителите на Перник и институциите да не се подават на внушения. Ние сме тук 24 часа. Не сме отказали отговори на зададени въпроси. Изпълняваме си обещанията въпреки сложната за нас ситуация. Правим го с отговорност за града, защото топлофикация е важна за всеки един от нас. Перник не е проектиран да издържи на отопление на ток затова и нашата задача е толкова важна. Имаме дежурни телефони, гражданите и институциите могат да ни пишат и на мейла – много начини да получат достоверна информация от нас, а не от предположения“, каза изпълнителния директор на топлофикацията Ясен Кацаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *