Причината е очакваното пускане в експлоатация на газовата връзка с Гърция

 

Заявление за цена на газа през октомври с 30 процента по-ниска от сегашната, внесе държавният газов доставчик “Булгаргаз” в Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщиха от дружеството в петък.

Предложената стойност е 247.96 лв./МВтч. като поевтиняването е заради очакваното пускане в експлоатация на газовата връзка с Гърция на 1 октомври, което ще позволи “Булгаргаз” да взема пълните договорени обеми азерски газ, който е доста по-евтин от този на европейските пазар, тъй като е по дългосрочен договор и с фиксирана към петрола цена. От 1 юли “Булгаргаз” взема около 1/3 от количествата по договорените цени на гръцката точка Неа Месемврия и през връзката Кулата – Сидирокастро, а останалите две трети – по пазарни цени, заради незавършването на строежа на интерконектора в срок. Сега пълният обем ще идва на точката Комотини в Гърция, която е начална на газопровода до Стара Загора, и ще е по ниските цени, което автоматично се отразява върху тарифите за вътрешния пазар.

Междувременно и от проектната компания “Ай Си Джи Би”, която е оператор на газопровода, съобщиха, че изпълнението му е на финала на реализацията и в България и Гърция текат паралелни административни процедури за издаване на съответните лицензи за експлоатация и право на ползване.

Целият 31-километров участък от интерконектора на гръцка територия е одитиран на 8 и 9 септември от представители на гръцкото Министерство на околната среда и енергетиката.

В България пък се работи за издаване на Акт 16 и Разрешително за ползване, необходими за оперативната дейност на българска територия съгласно националното законодателство, посочват от “Ай Си Джи Би”.

Принос за намаляването на цените имат и търговете за доставка на газ, проведени от “Булгаргаз”.

Прогнозната цена за октомври отговаря на призива на работодатели и синдикати за пределна цена на газа до 250 лева за мегаватчас, отбелязват от “Булгаргаз”. Каква ще е точната цена обаче ще стане ясно на 1 октомври, тъй като винаги дружеството внася на първо число на месеца тогава коригиращо заявление, което отразява пълната пазарна картина за предходни ямесе.

В момента природният газ струва 353.21 лв./MВтч, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това е с 18.58% повече от цената на синьото гориво за август, която бе 297.89 лв. и когато повишението бе 60 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *