Потребителите в социалните мрежи смятат, че става въпрос за поръчка

Видео с кадри от охранителни камери от нощта на убийството на Андрей Монов от австралиеца Джок Полфрийман беше публикувано днес в YouTube. Записът, озаглавен “Истината за Полфрийман”, е анонимен, но авторите му твърдят, че е взет от кориците на съдебното делото.

В същото време обаче потребителите в социалните мрежи са скептични и смятат, че става въпрос за поръчка. “Bloodyfrag Това от БХК ли сте го пуснали уроди смешни…”, гласи един от коментарите. Те заявяват, че кадрите доказват твърдението на защитата на чужденеца, че той е бил нападнат от Монов и група негови приятели, бит и замерян с камъни, което го е провокирало да извади нож при законна самоотбрана.

Това се случило, след като той опитал да си тръгне, но бил догонен. Компанията е била от 16 души, като факсимиле от документ, приложен към делото, показва, че в кръвта на Монов са открити почти 3 промила алкохол. Тъй като на места записът е неясен, авторите обясняват с текст какво “какво се случи вечерта на 28.12. 2007 г. и как е постъпил тогава Джок Полфрийман” и препоръчват да се гледа на голям екран. Самото наръгване на Монов и Антоан Захариев, който оцеля, обаче не се вижда. Припомняме, че три съдебни състава не откриха предполагаемия ром, който австралиеца Джок Полфрийман уж е защитавал.

Чужденецът се опита да изгради защитна теза за „Добрия самарянин“, който защитавал представители на малцинството, след като стана ясно, че ще остане в ареста докато съдът гледа делото срещу него. Доказателствата по делото, разпити на свидетелите, включително и видеозаписи от охранителни камери показаха друго – в края на 2009 г. чужденецът е убил в гръб Андрей Монов. Тогава чужденецът се спречкал с компанията на Андрей, извадил 12-сантиметров нож и го забил в гръдния кош на момчето. То издъхнало за секунди.

В мелето било ранено и друго момче, което обаче за щастие оцеляло. По време на процеса подсъдимият твърдеше, че се опитал да защити ром, нападнат от компанията на Монов. Такъв обаче така и не беше открит. В мотивите към решението си магистратите приеха, че австралиецът го е сторил по хулигански подбуди. Съдиите отхвърлиха тезата на защитата на чужденеца, според която той е действал при неизбежна самоотбрана. Доказано бе и друго – че Полфрийман е рейнджър в британската армия – редник в първи пехотински батальон в Кетърик, Великобритания.

Той е завършил колежа “Св. Игнатий” в Сидни през 2004 г. И като такъв е знаел как да се отбранява без да убива и как да рани някой, за да отнеме живота му. Самият Полфрийман се опита да се спаси, като поиска защита от UK армията, но от там отказаха такава с мотива, че австралиецът е бил у нас на „лично посещение“. Още в началото на процеса Полфрийман призна пред съда, че в нощта на убийството е пил „малко алкохол – 5-6 бири и една текила“. У нас пък се движел с нож, защото 3-4 пъти го нападали безпричинно, пише блиц.

След това дълго отказваше да дава обяснения за случилото се, почти до края на процеса. В последните си думи пред Темида пък Полфриийман показа цинично неуважение към съда като заяви: „Никога не съм крал с метлата на баба Яга. Никога не съм извършвал джебчийство и не съм бил приятел с граф Дракула. Не познавам терористи. Не съм социопат“. Буквално дни след като Джок Полфрийман уби с нож Андрей Монов и рани Антоан Захариев, стана ясно, че е бил обвиняван и по-рано за нападение с нож. Това съобщи още през 2007 г. на електронната си страница австралийският вестник “Дейли телеграф”.

Джеймс Атак и приятелят му Мат, и двамата на 20 г., разкрили, че Полфрийман е отговорен за нападение през 2004 г.,при което те едва не загинали.И двамата били намушкани с нож, като при атаката за малко не били засегнати жизненоважни органи. “Той можеше да бъде в затвора сега”, казва пред изданието Мат, който обаче не искал фамилията му да става известна. Двамата младежи твърдят, че след нападението през 2004 г. са съобщили на полицията, но разследването на инцидента било прекратено поради липса на доказателства.

Междувременно друг австралийски вестник “Брисбейн таймс”, разкри, че Полфрийман е бил обучаван за касапин. По-рано днес Върховният касационен съд реши делото за възобновяване на производството за условно предсрочно освобождаване на австралиеца, да бъде изтеглено на по-ранна дата – на 7, а не на 23 окотмври, заради големия обществен интерес. За касационното дело съдът беше сезиран от главния прокурор Сотир Цацаров, след като състав на Софийския апелативен съд постанови той да бъде освободен, след като е излежал 12 години от 20-годишната си присъда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *