Почина журналистът Георги Коритаров

Журналистът Георги Коритаров е починал, съобщи изпълнителният директор на телевизия „Европа“ Георги Харизанов, в която той имаше предаване. Вчера по обяд журналистът е бил откаран в болница „Токуда“, където е дал положителен PCR за коронавирус, имал е и сърдечна недостатъчност.

Коритаров се наложи с емблематичния си начин на правене на интервю в сутрешния телевизионен пояс още преди 20 години. Събеседници на журналиста с различни политически възгледи отдадоха почит във „Фейсбук“ на неговата ерудиция и способност да интервюира. Това беше запазената марка на Георги Коритаров – да задава неудобни въпроси и да хваща неверните твърдения на гостите си, да не ги оставя да се измъкват с общи приказки и да настоява да получи отговор на това, което конкретно е попитал.

Най-висока оценка Коритаров получи и от колегите си:

„Той беше един от най-интелигентните и интересни журналисти в България. Насред ширещата се обща посредственост винаги поддържаше нивото високо. Беше свободен и смел човек, широко скроен и любопитен към света“, написа Димитър Кенаров.

„Коритаров все пак беше класа. Въпреки картончетата и другите сенки от миналото. Ерудиран и начетен, с авторефлексия“, посочи Драгомир Иванов.

„Георги Коритаров беше единственият интервюиращ журналист в България, способен да прави истински hard talk интервюта“, написа Ивет Добромирова, спомняйки си как е сложено началото на публицистичните сутрешни блокове в телевизиите.

„През по-голямата част от живота си досега съм бил аполитичен, но единственото нещо, което навремето ме е карало да слушам политически коментари, беше работата на Георги Коритаров. Като студент пусках радио „Свободна Европа“, за да го чуя. После пътувах за работа до другия край на София с часове и чаках да го слушам. По-късно заради него ставах „с кокошките“, за да гледам сутрешното му предаване по bTV, а след това по Нова. Ей тогава не просто го слушах, но и гледах как на живо транжира политици в ефир толкова умело и ерудирано, че го превръщаше в празник за зрителя – просто нямаше как да пропуснеш следващото предаване“, сподели кибер карикатуристът Иван Червенков.

Георги Коритаров е роден е на 10 май 1959 г. в София. През 1979 г. завършва специалност славянска филология – сърбохърватски език, в Софийския университет „Климент Охридски“. Владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски, ползва и албански език.

Първата му работа като журналист е във вестник „Демокрация“ където е парламентарен репортер. Работи също за вестниците „Демокрация 91“ и „Континент“.

От 1992 г. е в Радио „Свободна Европа“, където първо е политически репортер, а по-късно става водещ на предаванията „Радиожурнал“, „Светът в 13“, „Преди полунощ“ и „Балкански компас“.

От началото на 2005 г. Коритаров е в „Нова телевизия“, където води токшоуто „Коритаров Live“. По-късно става част от сутрешния блок „Здравей, България“. На 21 ноември 2008 г. е уволнен от „Нова телевизия“ с мотив неспазването на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели. Българският хелзинкски комитет из­лиза с дек­ла­ра­ция в не­го­ва за­щи­та.

От 2010 до края на януари 2018 г. Георги Коритаров работи в телевизия „ТВ плюс“. От 1 февруари 2018 г. е автор и водещ на предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ в телевизия „Европа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *