Почина дисидентът Николай Колев-Босия

На 71 години във вторник е починал известният български дисидент, поет, журналист и неведнъж протестирал с гладни стачки Николай Колев-Босия, потвърдиха от семейството му пред Mediapool новината, публикувана от еколога Вихрен Михайлов във Фейсбук.

„Днес почина моят приятел, съмишленик и непримирим боец Николай Колев-Босия! Почивай в мир, приятелю – ти живя Достойно до край! Ще се видим някога в по-чист свят…“, написа той.

Здравето на Босия се е влошило миналата седмица.

Той бе популярен най-вече със стачките си. Една от последните бе през 2018 г., когато гладува 80 дни пред транспортната министерство с искане за оставката на министъра заради фалшивите шофьорски книжки. Наложи се дори да бъде приет в болница.

Завършва Руската езикова гимназия в Стара Загора, учи руска филология в Софийския университет, но в четвърти курс се отказва по собствено желание. Работил е в кукления театър на родния си град, заварчик в строителството, дърводелец и какво ли още не.

Получава прякора Босия, защото и зиме, и лете не носел чорапи.

Лежал е няколко пъти както в Старозагорския затвор, така и в Софийския затвор за политическата си дейност преди 10 ноември 1989 г., заради изказвания против комунистическата власт

Автор е на вицове и епиграми за бившия комунистически лидер Тодор Живков.

Той е сред създателите на първия независим синдикат в България – „Подкрепа“, но по-късно го напуска и става председател на Независимото дружество за защита правата на човека.

Описван е като краен индивидуалист, критикар по душа, със собствена ценностна система за справедливост, но и ярко слово и чувство за хумор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *