Потопът, който удави Гърция – бедствие, което не прилича на никое друго досега

Хора очакват спасение от покривите на своите къщи, разрушени пътища и мостове, откъснати от света села

Жертвите на голямото наводнение в Гърция станаха 10, още четирима обаче са в неизвестност и почти сигурно са мъртви. Бедствието е с невиждани размери и по груби изчисления е нанесло щети за над 1 млрд.евро. Хиляди туристи са блокирани, защото потопът е отнесъл стратегическата инфраструктура. Сред тях са и много български туристи, които трети ден не могат да се приберат.

Основните поражения са в централна Гърция. “Тесалийската равнина се е превърнала в едно огромно езеро”, каза говорителят на пожарната пред гръцки медии.

Десетки хора бяха спасени с хеликоптери от покривите на къщите, където се бяха опитали да се защитят от прииждащите води, пише АРД. Най-малко три села са били изцяло откъснати от света и хората там са се обаждали на местни радиостанции с апели за помощ. Някои засегнати споделят пред местни медии, че са прекарали нощта и голяма част от следващия ден по покривите на къщите си – без вода и храна. Местните власти казват, че хеликоптерите, с които тези хора в крайна сметка са спасени, не е можело да бъдат използвани веднага, поради наличието на бурен вятър и гръмотевици.

Стотици спасени

В други части на Тесалийската равнина пожарната се опитва да достигне до отдалечени райони, въпреки че пътищата са разрушени. В операциите участват различни специалисти по водно спасяване, включително водолази от звената за гражданска защита, както и войници, обяснява АРД.

Гръцкият министър по въпросите на климатичната криза и защитата от катастрофи Василис Кикилиас заяви, че до момента са спасени над 885 души. Прогнозите са, че дъждът ще продължи до края на деня.

Около 700 хиляди души са засегнати

Гърция се бори с бурята “Даниел” от понеделник сутринта. Проливните дъждове бяха съсредоточени основно в Тесалийския регион. Там живеят около 700 000 души, припомня АРД. Повечето от тях са пострадали от наводненията, съобщават властите.

Водното бедствие на практика е разделило страната на две. Отсечка от 200 километра от най-голямата и важна магистрала, свързваща Атина със Солун, е затворени от вторник вечерта. Тесалийският регион се смята и за житницата на Гърция. Проливните дъждове навярно са нанесли сериозни щети и на реколтата – предполага се, че голяма част от полетата са унищожени напълно.

Гръцката армия на помощ

С оглед на драматичната ситуация премиерът Кириакос Мицотакис отложи планираната си реч за икономическото състояние на страната. Вместо това министър-председателят на Гърция се насочи към най-засегнатите от наводненията райони, за да се запознае лично със ситуацията. Мицотакис нареди и армията да бъде изпратена там, за да помага.

Сред военните части, изпратени в наводнените райони, е и бригада пехотинци, които оказват помощ в силно пострадалия от водната стихия пристанищен град Волос. Властите обясняват, че военните ще могат да помогнат с тежки машини, които по-лесно ще достигат до изолираните села. Военните инженери пък ще строят временни мостове на местата, където те са унищожени или повредени, обяснява АРД.

В Лариса, столицата на област Тесалия, е създаден кризисен център. Според правителствения говорител приоритет е спасяването на хората в почти изцяло наводнения регион. Реконструкциите на сградите, понесли щети, трябва да започнат веднага щом спре да вали, коментират от Атина. Пострадалите хора ще получат парични компенсации, обеща вътрешната министърка Ники Керамеос.

Правителството: Подобно нещо не се е случвало

Експерти твърдят, че в наводнените райони са паднали невиждани до момента количества дъжд. Става дума за екстремен феномен. В провинция Магнисия са паднали между 600 и 800 литра дъжд на квадратен метър в рамките на 24 часа. Такива стойности не са измервани, откакто през 1955 година е въведена статистика по въпроса, пише АРД.  “Вече трети ден страната ни се сблъсква с явление, което не прилича на никое друго досега”, заяви говорителят на правителството Маринакис. Той изтъкна, че в някои райони в рамките на дванадесет часа са паднали повече от два пъти повече валежи от средното годишно количество за Атина.

Проливните дъждове засегнаха и Турция, и България в последните няколко дни – загиналите са най-малко 18 души в трите държави. Европейски политици апелираха за бързо оказване на помощ и по-добра подготовка за действия при природни бедствия.

“Както и при предишни катастрофи, фонд “Солидарност” на ЕС може да се използва за целите на възстановяването”, заяви Катарина Барли, заместник-председателка на Европейския парламент. Тя призова за още по-решителни действия на европейската политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *