Полфрийман: Вече имам самолетен билет, но полицаите не ме пускат

Австралиецът Джок Полфрийман, осъден за убийството на българина Андрей Монов, вече има самолетен билет за родината си, а пасаванът му е готов от дни, но още не прави планове за бъдещото си. Това обяви самият той пред Нова телевизия в първото си интервю след предсрочното му условно освобождаване от затвора.

Полфрийман заяви, че не може да си обясни защо след като беше пуснат, е затворен в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, където беше закаран, защото се оказа, че няма валидни документи за самоличност.

„Билетът е купен, паспорт имам от понеделник. И някакви полицаи, не знам откъде, от „Миграция“ май, те са казали на служители от Австралия, че са загубени парите за билета, че те няма да ме пуснат да се прибера в Австралия“, разказа той.

Австралиецът има издадена забрана да напуска България, а в същото време твърди, че има забрана и да влиза в страната.

„Аз съм длъжен да напусна страната. Също е била наложена 5-годишна забрана да влизам в страната. Това в момента е малко абсурдно, защото съм държан в затвора в Бусманци с единствената причина, че съм тук да чакам за депортация“, обясни Полфрийман. Той коментира и мотивите на Софийския апелативен съд за предсрочното му освобождаване.

„От 2015 година досега съм работил в затвора, също съм бил учител по английски, давал съм уроци по английски език на българи в затвора в Казичене. Също съм бил в администрацията като секретар. Най-вече съдът споменава, че нямам един лош доклад, всеки годишен доклад е бил положителен 11 и половина години“, заяви Полфрийман.

А по повод думите на заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов преди дни, че през годините има данни, че той е правил опит за бягство, каза:

„Според мен това трябва да е повод за дело за клевета. Аз нямам наказания за нещо подобно. Между другото опит за бягство е престъпление, аз защо нямам обвинителен акт? Защо нямам присъда за опит за бягство?“.

Чужденецът допълни, че е получавал заплахи за живота си, но не се страхува.

„Има много от крайни десни движения, които отправят смъртни закани срещу мен, срещу всички, които подкрепят моето освобождаване“, каза той.

Полфрийман не прави планове за бъдещето си: „Как може един човек да планира бъдещето си, когато всеки ден, всяка седмица има някакви незаконосъобразни изненади?“.

По повод думите на бащата на убития младеж, че австралиецът не е изплатил почти нищо от присъденото му 400 000 лева обезщетение, той заяви:

„Досега съм дал затворническа заплата за между 4 и 5 години на госпожа Монова. Останала част просто трябва да плащам, както мога. Аз нямам пари“.

Преди два дни заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви, че Полфрийман ще остане в дома в Бусманци, докато няма решение на съда, последвано от искането на главния прокурор делото за освобождаването му да бъде възобновено.

„МВР чака в момента всички нужни документи, за да напусне този човек страната. МВР ще изпълни решение на съда тогава, когато всичко е ясно“, каза още Балабанов.

Вчера беше обявено, че Върховният касационен съд ще решава чак на 23 октомври дали да се преразгледа делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *