Подпомогнати от багери и тежка техника полиция и прокурори са влезли в пернишкия завод “Стомана” по сигнал за кражби и източване на вода от водопровода, който минава през предприятието, съобщи Нова тв. На място бяха министрите на вътрешните работи и на икономиката Младен Маринов и Емил Караниколов. Полицията трябва да осигури достъп до тръба, част от която минава през територията на завод „Стомана“, и да се провери дали има опити за отклоняване и незаконно източване на вода.

От МВР обаче обявиха, че министрите Маринов и Караниколов са били в Перник в рамките на действията на сформирания в града кризисен щаб заради водната криза. “След проведената по-рано днес среща с премиера Бойко Борисов и набелязаните мерки за действие предвид кризисната ситуация в Перник,  министрите Младен Маринов и Емил Караниколов бяха на място  на стартиралите ремонтно-монтажни дейности и обследването на трасето на Клон 2 от водопреносната мрежа на гр. Перник. Двамата провериха създадената организация за обследване на трасето, част от което преминава през територията на “Стомана”. Целта на обследването е да се установи точната локация на оттечките и дали става въпрос за авария или за нерегламентирано включване в мрежата”, се казва в съобщение, качено на сайта на МВР.

Малко преди акцията в завод “Стомана” министър-председателят Бойко Борисов проведе в Министерския съвет среща с представители на кризисния щаб на Перник, сформиран във връзка с водната криза и бедственото положение в общината. На срещата присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов, кметът на града Станислав Владимиров и областният управител Емил Костадинов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов е информиран за предприетите мерки във връзка с водната криза в района. Още днес започва обследването на загуби по мрежата по Клон 2, където по моментни изследвания се губят по около 90 l/s. Предвижда се да се направят изкопи през около 150-200 метра в участъка, за да се установи дали става въпрос за авария или за нерегламентирано отклонение.

На 27 декември на река Владая ще се постави табела, че изграденото съоръжение за отклоняване на водата към язовир „Студена“ е временно, до преминаване на бедствието.

Премиерът Борисов е информиран и за предстоящия монтаж на разходомери на събирателна тръба след „Врелото“, на река Кладница, на река Матица, в участъка между Чуйпетлово и Боснек, на шахтата след ВЕЦ.

Междувременно бе преустановено водоподаването в пернишкия квартал „Проучване“ и на улица „Рашо Димитров”  заради влошено качество на водата, съобщи местната РЗИ, цитирана от БНР. В три от общо взетите пет проби са установени несъответствия по показателите колиформи и ешерихия коли, а в две от пробите наличие на сулфит редуциращи клостридии. Вода ще бъде осигурена с цистерни. В момента ВиК-Перник извършва ремонтни дейности. Във всички останали райони на Перник водата е годна за консумация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *