Политолози: Властта се дъни, но няма кой да я свали

Цветозар Томов и Първан Симеонов за студената война между институциите и липсата на обществена реакция

Решението на президента да снеме доверието си от правителството ще доведе до разгорещяване на сегашната студена война между институциите, но извън това сериозни политически катаклизми не се очакват. Това коментираха пред Mediapool политолозите Цветозар Томов и Първан Симеонов. Двамата очакват напрежението по върховете на властта да ескалира, както и активизацията на прокуратурата срещу едрия бизнес да се хареса особено на обществото.

Цветозар Томов напомни, че президентът и досега е бил остро критичен към правителството, но обръщението му от 4 февруари води до изгаряне на всички възможни мостове между държавния глава и изпълнителната власт. Анализаторът напомни, че сега има съществената разлика със ситуацията през лятото на 2013 г., когато президентът Плевнеилев сне доверието си от кабинета “Орешарски”.

“Изборът на Пеевски (за председател на ДАНС) предизвика най-острите граждански протести след 1997 година. Сега няма единна обществена реакция в подкрепа на позицията на президента, а задълбочаващо се разделение и в обществото. Най-значимият ефект от обръщението на президента, струва ми се, е в това, че след него студената война между основните институции на властта започва да става гореща”, коментира Томов.

Социологът Първан Симеонов от “Галъп интернешънъл” казва, че изявлението на Радев ще засили напрежението, но не би трябвало да има сериозни промени за властта: “Логиката показва, че правителството би трябвало да удържи, но ГЕРБ се дъни на най-нелогични места. Пример е липсата на предварителна информация за промяната в законовия текст за фиксирания курс на лева към еврото”.

По думите му е възможно изявлението на президента да даде импулс на протести, но не като тези от 2013 година, а подобни на демонстрациите от последните дни.

На кого се харесва Румен Радев?

“Ще е тежко за правителството. Радев се харесва на три групи от хора – на тези, които не се интересуват толкова от политика и са потенциални избиратели на Слави Трифонов, на привържениците на БСП, но и на част от избирателите на “Демократична България”, които в последно време приветстват част от действията му”, смята Първан Симеонов.

Цветозар Томов се опасява, че войната между институциите заплашва в голяма степен държавността и политическия живот в страната: “Демократичният инструмент за разрешаване на подобни кризи са изборите – парламентарни и и президентски. Добре е, че на тях им идва реда в следващата година, но започвам да се съмнявам дали ще е добре да се чака толкова дълго”.

По думите му без съмнение ставаме свидетели на “разтрисане на политическите пластове”. “Но това е началото на процес, чиято кулминация ще са парламентарните избори. Сигурен съм, че следващият парламент ще се различава значително от сегашния. Но трите най-влиятелни политически сили вероятно ще са тези, които са и сега”, коментира той.

Гешев има шанс да се хареса на хората

Цветозар Томов припомни, че преди броени дни прокуратурата е отказала комуникация с президента. В обръщението си Румен Радев, макар и без да я споменава изрично, нарича прокуратурата “инструмент на властта” и обвинява институцията в показно погазване на законите.

“За добро или за лошо, ако българското общество види устойчивост в действията на прокуратурата, активизацията вероятно ще се хареса на хората. Най-вече акцията срещу едрия бизнес, не съм сигурен обаче за тази срещу Радев”, каза Първан Симеонов и допълни, че “много хора така си представят румънския модел”. По думите му, ако действията на прокуратурата са “със западна санкция”, това би било “попътен вятър” за Гешев.

Цветозар Томов е на мнение, че действията на прокуратурата в последните дни повдигат множество въпроси, на които все още не може да се отговори ясно. Основният е дали има реална активизация на прокуратурата в борбата с престъпността в едрия бизнес и по високите етажи на властта, или сме свидетели на пиар акции, насочени срещу определени “неудобни хора”.

“Ще разберем, когато видим какво прокуратурата ще внесе в съда. Атаката срещу президента почива на реални доказателства, които в момента няма как да бъдат огласени, или е политическа акция, целяща публичното компрометиране на Радев? Може да се продължи и с още въпроси, но ми се струва, че е редно да изчакаме още известно време преди да оценяваме действията на новоизбрания главен прокурор. Нека минат тези 100 дни, които обикновено се дават на правителствата”, каза политологът.

Тръмп с едната ръка гали, но с друга може да удари

Първан Симеонов подчертава, че интересно и кой ще бъде българинът, който ще получи забрана за влизане в САЩ заради корупция. “За да го обявяват така, няма да е нещо малко. Американците наричат тези действия сътрудничество в борбата с корупцията, но то е по-скоро наставничество”, добави той.

“Борисов може да се хвали за постиженията си с Тръмп, но може Тръмп по борисовски с едната ръка да гали, а с другата да удря. Може и да не е така. Ще видим”, коментира социологът пред Mediapool.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *