Политиката е семеен бизнес

Гласоподавателите върнаха на власт фамилията Мицотакис

С новата власт в Гърция се връща и една от най-влиятелните политически фамилии в страната – Мицотакис. Гръцката политика е династична и това, както изглежда, не може да се промени. След края на управлението на военната диктатура ръководството на страната премина в ръцете на няколко политически фамилии. На последните избори „Нова демокрация” спечели абсолютно мнозинство и ще управлява самостоятелно. Така изборите белязаха завръщането на династиите в гръцката политика.

Новият премиер на страната Кириякос Мицотакис е член на една от двете най-важни фамилии в историята на „Нова демокрация”. Баща му Константинос Мицотакис беше министър-председател в началото на 90-те години на ХХ век. Сестра му Дора Бакояни е бивш външен министър и бивш кмет на столицата Атина. Синът й Костас Бакояни пък ще поеме управлението на града през септември. „Оставането на властта в ръцете на политическите династии, разбира се, е свързано с остарялата организация и структура на гръцките политически партии”, обяснява Аристидес Хацис, който е преподавател по право в Атинския университет. „Всички те все още са олигархични, традиционни, недемократични и уникални”.

Другата значима фамилия за партията е тази на основателя й Константинос Караманлис, който четири пъти беше премиер на Гърция. Племенникът му Костас Караманлис ръководеше страната от 2004 г. до 2009 г., преди да бъде отстранен в началото на кризата с правителствения дълг. Сега той е депутат.

Караманлис пък предаде премиерския пост през 2009 г. в ръцете на Георгиос Папандреу, издънка на друга фамилия с традиции в голямата политика. Бащата и дядото на Папандреу многократно заемаха най-висшите изборни длъжности в страната. Папандреу, който беше начело на лявоцентристката партия ПАСОК и премиер до 2012 г., се яви на изборите преди дни от Движение за промяна – лявоцентристко обединение, в което ПАСОК е най-големият представител. Въпреки че много хора в страната обвиняват Папандреу за финансовия хаос и мерките за икономии в последните 10 години, партията се класира на трето място на парламентарните избори на 7 юли и ще има 22-ма народни представители.

Коментатори сравняват гръцките политически династии с Кенеди в САЩ,  но общото мнение не е много ласкателно – много избиратели обвиняват доминиращите политически фамилии за наследството от покровителство и финансовите трудности от последното десетилетие. Гърците смятат страната си за място, където нещата не се променят много, независимо кой печели изборите, сочат данни от проучване на научния център „Пю“, направено в периода между май и август м.г. Те също описват политиците си като корумпирани. Партия СИРИЗА, която загуби властта преди дни, обаче е обект на най-голямото публично недоволство.

В годините след избухването на кризата партията успя да се изкачи от крайнолява периферия до една от доминиращите сили в страната. Времето във властта обаче взе своето. При управленския си мандат Ципрас наблюдаваше изпълнението на болезнените реформи, поискани от кредиторите на Гърция, и договори непопулярното споразумение със Северна Македония за името на страната. Неуспехът при справянето със смъртоносния горски пожар също предизвика неодобрение. Партията също така имаше сблъсък и с непотизма.

През юни уважаваният лидер в СИРИЗА Тасия Христодулупулу, зам.-председател на парламента, заяви, че няма да участва в изборите, след като си призна, че е използвала връзки, за да намери работа на дъщеря си в парламента. СИРИЗА забрави да бъде скромна”, казва Георгиос Цогопулос, който е преподавател в Тракийския университет. „Смяташе, че всичките допуснати грешки, сред които и справянето с горските пожари през 2018 г., могат да бъдат простени, тъй като „Нова демокрация” и ПАСОК са отговорни за фалита на страната.”

Когато става въпрос за Мицотакис обаче, избирателите изглеждат по-малко притеснени от семейните му връзки. „Човек може да реши, че гърците забравят и прощават лесно”, казва Хацис, който е преподавател по право. „Мицотакис беше външен политик. Беше избран без подкрепата на партията си, но с тази на независими избиратели – например такива, които идват от центъра или от лявоцентристкия сектор.” Мицотакис обеща да бъде твърд с корупцията и непотизма по време на кампанията. Той заяви също, че няма да назначава членове на семейството си, подобно на сестра си, в правителствените ведомства. Дали обаче ще стане така, предстои да видим…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *