Познати лица се устремиха към новия парламент

Партиите и коалициите подредиха без изненади листите за новия парламентарен вот. Срокът за регистрация на списъците с кандидат-депутати изтича тази вечер. Общо взето, имената са същите като на 4 април. Очаква се сходна да бъде и общата бройка (близо 7000 на предишния вот). Има малко размествания в подреждането и между градовете, от които се издигнати претендентите.

Бойко Борисов оглавява листите на ГЕРБ – СДС в 25 МИР в София и в Пловдив – град. Новото при бившите управляващи е водачеството на Даниел Митов в 24 МИР в столицата. Има и млади кадри, попаднали за първи път в листите или придвижени нагоре. Едно от тях е варненката Славена Точева, прочула се с бурно преференциално гласуване в нейна полза, макар да е неизвестна за публиката. От задните места на 4 април във варненската листа, тя вече е шеста в надпреварата за 11 юли. Бившите министри и водещи депутати са разпределени из градовете.

Във Варна вместо Слави Трифонов листата на ИТН повежда сценаристът Филип Станев. Мястото на лидера в Стара Загора заема местен човек – Тихомир Тенев. Председателката на парламента в краткия му мандат Ива Митева води в 24-и район в София и в родния Разград. Николай Радулов, който се отказа от депутатско място, е първи в 23-и. Тошко Йорданов води в Пловдив – град и област. Ивайло Вълчев ще се бори за гласа на бургазлии.

Корнелия Нинова е кандидат от лидерския 25 МИР, а също и във Варна. При БСП най-значими са хоризонталните размествания – от град в град. Така Александър Симов смени Смолян с Враца, Петя Михалевска – Кърджали със Смолян и т.н. В Пловдив – град водач е Иво Христов, в Пловдив – област  – все така Манол Генов. Крум Зарков и и Петър Кънев запазиха съответно Русе и Бургас.

И ДПС неизненада – Мустафа Карадайъ води в Кърджалии и в Шумен. Първи в Разград е зам.-председателят Ахмед Ахмедов. Йордан Цонев е сменил Враца с Пазарджик.

При ДБ тримата лидери – Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, отново водят в в 25, 23 и 24 МИР в столицата. Интересно е, че Антоанета Цонева получава водачеството в Пазарджик, а от Пазарджик Стефан Тафров е командирован в Русе. Другите новости са лидерите на листите в Благоевград, Ловеч и Шумен – слабоизвестните Иван Димитров, Свилен Андреев и Николай Христов.

При „Изправи се! Мутри вън!“ листи в София водят Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Татяна Дончева е пратена във Варна и Русе.

Коалицията на ВМРО, НФСБ и „Воля“ не кандидатира лидерите. Така Ангел Джамбазки води във Варна, в Бургас – непопулярният Николай Стоянов и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *