Двама руски граждани с дипоматически имунитет са събирали информация за България с цел да я издадат на чужда държава или организация. Това става ясно от съобщение на прокуратурата ден след срещата на Иван Гешев с постоянния съветник по юридическите въпроси към Посолството на САЩ в България Джесика Ким.

То е второто в рамките на два дни по “руска линия”.  В четвъртък бе обявено, че са повдигнати обвинения на трима руснаци заради отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев.

Българското правителство засега не е свързало руската държава с опита за убийство на Гебрев. Единият дипломат се е интересувал от информация за механизмите на изборния процес, а другият – за енергетиката и енергийната сигурност на страната. Тези данни са изпращани в руска разузнавателна служба в Москва, твърдят от прокуратурата.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариев съобщи по-късно, че и двамата руски служители ще бъдат обявени за персона нон грата, а по-късно руският посланик у нас Анатолий Макаров ще бъде извикан в министерството.

Държавна и служебна тайна

Дипломатът, интересувал се от енергийните въпроси, е установен в рамките на разследване, пишат от прокуратурата.  Според държавното обвинение неговата дейност е започнала още през октомври 2018 г. и продължава и към настоящия момент. Той е изпращал събраното към руска разузнавателна служба.

Статутът му у нас е на служител на Търговското представителство на Русия. “За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София”, пишат от прокуратурата. Според съобщението служителят е събирал данни, които са държавна и служебна тайна.

От две години

Още през 2017 г. пък е започнала дейността на другия руски служител, считан за шпионин. Той е на поста Първи секретар в консулския отдел на руското посолство. “Установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната”, твърди прокуратурата.

Още в края на миналия октомври бе съобщено, че е разкрит шпионин в руското посолство – първи секретар. Тогава Захариева съобщи, че се е срещнала с руския посланик и е поискала отзоваването на дипломата. Въпреки че бе обявен за персона нон грата, дипломатът първоначално не напусна България и се наложи нова реакция от българска страна.

Има данни за престъпление

И в двата случая има основание на руските граждани да се повдигнат обвинения. Тъй като те са с дипломатически статут и имунитет, това не може да бъде направено. Затова главният прокурор Иван Гешев е уведомил външния министър.

Епизод пореден

В последните няколко дни прокуратурата е особено активна по “руска линия”.  В четвъртък бе обявено, че са повдигнати обвинения на трима руснаци за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. Преди това прокуратурата пусна видеозапис на непознат мъж, който обикалял около автомобилите на бизнесмена в деня на покушението срещу него през 2015 г.

От прокуратурата признаха, че има връзка между опита за убийство на Гебрев и отравянето на двойния агент Сергей Скрипал в Солсбъри. През 2018 г. България отказа да експулсира руски дипломати заради покушението срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон.

Така правителството на Бойко Борисов остана едно от изключенията в ЕС, които не приеха заключенията на западните служби, че Москва стои зад опита за отравяне на Скрипал. В края на миналата година прокуратурата повдигна обвинения в шпионаж в полза на руски организации на председателя на сдружение “Русофили” Николай Малинов. Впоследствие му бе позволено да пътува до Русия, където лично президентът Владимир Путин го награди с орден.

След това Малинов сподели, че Путин му е казал да бъде търпелив, защото властите в София били подложени на голям натиск. Премиерът Бойко Борисов пък окачестви случая като “шпионски скандал в кавички”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *