Пловдив се възпротиви на схемата „Герговски панаир“

В дългата сага са намесени ГЕРБ и община Варна

Ще успее ли Георги Гергов да придобие още по-голям контрол върху Пловдивския панаир – този казус обсъди общинският съвет (ОбС) пот тепетата днес. С 39 гласа „за“ и 9 „въздържали се“ членовете на местния парламент решиха да му се противопоставят. Заседанието тече и в момента, преминава доста бурно, а и с речи на присъстващи граждани – защото се обсъжда също новият ОУП на града, който позволява застрояване на парка край Гребната база.

Гергов планира да увеличи дела си в панаирното дружеството от 50.3% на 79.3% чрез промяна на капитала на друга контролирана от него фирма – „Пълдин Туринвест“, за което пък му помага община Варна. Успоредно с ОбС – Пловдив, днес заседават и акционерите на „Пълдин Туринвест“, свикани от Гергов. Сагата „Пловдивски панаир се превръща в Герговски“ има дълга предистория, в която широко са замесени ГЕРБ, Варна и много други фактори, затова е нужно разяснение:

МНОГО ДЕБЕЛА СХЕМА

И трите правителства на ГЕРБ в годините назад приоритетно се занимаваха с т. нар. Дупка в морския град – празен терен в идеалния център, придобит в средата на по-миналото десетилетие от Гергов; с разкопки на него, заради които той не може да строи. През втория мандат на ГЕРБ бе задействана сложна комбинация, при която Варна да получи безвъзмездно част от държавния дял в Пловдивския панаир, за да го замени срещу Дупката. Пловдив трябваше да вземе другата част от държавните акции. Общината по тепетата обаче не се съгласи. След серия гръмки скандали намеренията пропаднаха и централното ръководство на ГЕРБ нареди Варна да върне подарения дял от панаира. През май 2017 г. варненският съвет гласува такова решение. Четири години по-късно обаче изненадващо се оказа, че кметът Иван Портних (ГЕРБ) не е изпълнил волята на местния парламент. Съответно Портних опита варненските акции от панаира да се преместят в „Пълдин Туринвест“ чрез апорт. Мотивът: заради пандемията собствеността в панаира не носела доходи, по-целесъобразно било да е в другото дружество.

Именно промяната на капитала на „Пълдин Туринвест“ би увеличил дела на Гергов в панаирното дружество, защото той държи собствеността си в него чрез „Пълдин Туринвест“ (виж схемата на снимката).

Намерението на Портних за преместването на акциите обаче не се осъществи веднага. Срещу схемата отпор даде първо служебният министър на икономиката Даниела Везиева, после енергично се възпротиви и вицепремиерът Корнелия Нинова (приблизително по същото време Гергов бе изключен от БСП). Съответно против бе и областният управител на Варна Марио Смърков. Все пак акциите на Варна бяха прехвърлени в „Пълдин Туринвест“, но решението бе обжалвано.

 

ВАС – В ПОЛЗА НА ГЕРГОВ

Съдебният казус приключи сега в средата на ноември, след като ВАС остави в сила решението на Варна да апортира акциите си от панаира в „Пълдин Туринвест“ АД. Преди това решението на Административен съд – Варна бе противоположно, но върховният съд сметна, че първоинстанционният не е имал право да се произнася по жалбата на областния управител.

Веднага след произнасянето на ВАС Гергов насрочи за 24 ноември събрание на „Пълдин Туринвест“, за да бъде увеличен капиталът на компанията с акциите на Варна. Така се стигна до днешната ситуация около казуса. А конкретно: от 10 часа започна сесията на съвета, от 13 – събранието на фирмата. Евентуално решение на първата сбирка предполагаше и действие на общинския представител във втората.

 

ГОРЕЩАТА СЕСИЯ ДНЕС

Основната тема около казуса в заседанието на ОбС днес бе да се упълномощи ли представителят на общината в „Пълдин Туринвест“ да опита да блокира промяната на капитала на дружеството. Именно това решение подкрепиха съветниците след напоителни дебати. Гласуването, събрало 39 „за“ и 9 „въздържали се“, стана повод Веселина Александрова от ДБ, която със съпартийците си проведоха активна кампания срещу мераците на Гергов, да възкликне: „Решението се прие с впечатляващо мнозинство!“

 

А ето и част от дебатите малко по-рано:

Владимир Славенски от ДБ предложи да се стартира процедура панаира да бъде обявен за паметник на културата. Съображенията: Гергов може да го застрои. Александрова настоя кметът Здравко Димитров да обжалва решението на „Пълдин Туринвест“, ако акционерното събрание на дружеството финално се произнесе в полза на бизнесмена. „За огромно съжаление се намираме в точката на развитието на приватизацията на панаира и няма значение как ще мине събранието. Загубили сме контрола“, каза независимият съветник Слави Георгиев.  Николай Радев от „Автентична лява БСП“ Николай Радев пък заяви, че ако не апортира акциите си в „Пълдин Туринвест“, Варна ще ги продаде на друг инвеститор, затова вариантът на Гергов бил „най-малкото зло“.

Позиция дойде и от София. „Международният панаир в Пловдив ще бъде даден в ръцете на един олигарх“, предупреди авансово парламентарната група на БСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *