Пленум на БСП след вота: Оставка, победа и грешка ли беше подкрепата за Манолова

Националният съвет на БСП ще заседава днес на “Позитано” 20, на закрития форум социалистите ще обсъждат резултатите от местния вот.

Част от опозицията иска оставката на лидера Корнелия Нинова, постът й обаче реално не е застрашен. Сред противниците й са Михаил Миков и Сергей Станишев.

Подписка от 50 социалисти иска смяна на върха, от “Позитано” 20 обаче обявиха, че част от цитираните в нея са отрекли да са я подписвали или да са давали съгласие да бъдат споменавани в нея, без да уточняват имена.

Според отчета на предизборния щаб след балотажа БСП има 61 кметове на общини, сред които и на четири областни града – Русе, Перник, Разград и Благоевград, както и увеличен брой общински съветници. Според алтернативен анализ на вътрешната опозиция сега БСП има 58 кметове на общини и 1006 съветници, а преди четири години е имала 60 кметове на общини и 930 общински съветници.

Напрегнат дебат на пленума се очаква и за резултатите на подкрепения от БСП независим кандидат за кмет на София Мая Манолова, която изгуби балотажа от Йорданка Фандъкова с 20 366 гласа. Към лидера на столичните социалисти има упреци защо е преговарял с десните лидери за подкрепа на Манолова и кандидатите за районни кметове на партията на втория тур на вота.

“Ръстът на подадените гласове за БСП в национален мащаб в голямата си степен се дължи на ръста в София от над 35 000 гласа спрямо 2015”, заяви в своя позиция Паргов. “Приносът на Софийската организация за резултата на БСП на изборите за общински съветници е безспорен и няма как да не бъде признат. Ето защо няма притеснения за оценката, която ще даде Националния съвет за работата на столичните социалисти в тази кампания”, допълни той.

С Националния съвет днес на практика стартира ожесточената вътрешнопартийна битка за предстоящия конгрес – предстоят избори за местни лидери и делегати от страната за висшия форум на партията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *