Пилотът Валентин Терзиев не е оцелял

Пилотът на катастрофиралия в Черно море МиГ-29 не е оцелял. Това съобщи военният министър Георги Панайотов в ефира на bTV, позовавайки се на информация от отговорните лица за издирвателната операция.

Въпреки това операцията ще продължи до откриването на останките на самолета и „черната му кутия“. Ако до четири дни тя не бъде открита, информацията ще бъде унищожена от морската вода.

Министърът поясни, че има предложения от съюзнически държави да предоставят способности за откриването ѝ. „Предложенията им не са свързани със способности, от които ние имаме нужда. В момента се работи на дълбочина 70 м. с български сили и средства, макар и не военни“, каза още Панайотов.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

Припомняме, на 9 юни 2021 г. сутринта бе съобщено, че „при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.“.

Издирването на пилота и черната кутия на самолета продължава втори ден. Вероятната причина за падането на самолета е дефектен (или стар) боеприпас.

Учението „Шабла 21“ включва съвместни стрелби на зенитен полигон на ВВС-Шабла. В него са участвали и военнослужещи от 204-та авиобаза „Полковник-летец Миленко Павлович“, известна със старото си название Батайница, на сръбските Военновъздушни сили. В самото учение „Шабла 2021“ са включени и от САЩ.

За избягване на подобни инциденти в акваторията на Черно море Община Шабла през април публикува ограничения за придвижване в района – „Във връзка с Уведомително писмо на Командването на Военновъздушните сили – София, Общинска администрация – гр. Шабла Ви информира, че в периода от 07.06. до 11.06.2021 г., с резервен ден 12.06.2021 г., в района на Зенитен полигон на ВВС – Шабла и прилежащата акватория на Черно море, ще се проведат бойни стрелби с формирования за ПВО“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *