Пиар на „Продължаваме промяната“ се скара на журналисти в ефир

Пиарът на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ (ПП) Александър Бойчев се включи на живо в ефира на Нова тв, за да се скара на водещите на сутрешния блок „Здравей, България“ за въпросите, които задават.

Повод за скандала в ефир бяха твърдения на различни представители на опозицията за положителната проба на председателя на парламента Никола Минчев за коронавирус.

Предисторията

Председателят на парламента обяви, че е с коронавирус в понеделник малко след продължилото близо 6 часа заседание на консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което той присъстваше до края. Позитивната му проба наложи да бъдат карантинирани президент, премиер, председатели на парламентарни групи, шефове на служби и експерти, защото са контактни лица на Минчев.

Сред карантинираните е и лидерът на крайно националистическата партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, който не успя да присъства на организирания от формацията му протест срещу ковид мерките, провел се в сряда. Още във вторник от „Възраждане“ конспиративно обявиха, че имат съмнения в положителната проба на Минчев и подозират, че целта е Костадинов да не може да иде на собствения си протест. В отговор председателят на парламента публикува във Фейсбук резултатите от направените му тестове, където се вижда и датата на взетите проби – 10 януари.

Това обаче предизвика реакция от бившия здравен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов, който със статус във Фейсбук попита кога и как е направен тестът, както и коя лаборатория работела денонощно:

„Консултативният съвет приключи около 19:30-19:40 часа. Новината за положителния тест на председателя на НС беше съобщена първо от сайта на НОВА ТВ в 21:24 часа. На база тези факти, можем да установим, че пробата на г-н Минчев е взета около 20:00ч., а резултатът е бил готов около 21:20ч. От снимката, публикувана от Никола Минчев, виждаме, че тестът му е по метода PCR. Или за готова проба за час и двайсет минути – услугата е експресен PCR. И сега става интересно. Най-късният възможен час за пробовземане в София за това изследване с тази услуга е 19:00ч“, написа той.

В четвъртък сутринта, преди Бойчев да се включи по телефона в ефир, гост в предаването беше депутатът от ПП Татяна Султанова. А водещите я попитаха за детайли около теста на съпартиеца ѝ Минчев.

„Много въпроси се появиха покрай теста на председателя на парламента Никола Минчев. Вчера Костадин Ангелов от ГЕРБ попита каква е тая лаборатория, която е извадила резултат от ПСР тест за 50 минути и е работила след 20 часа. Каква е истината всъщност, кога се е почувствувал зле? Може ли да се окаже, че наистина със симптоми е отишъл на КСНС? Вие какво знаете“, попита водещата Мира Иванова.

Султанова отговори, че „поведението на председателя на Народното събрание е изключително отговорно“ и той често си прави тестове. Тя посочи, че не може с точност да каже дали пробата е взета преди заседанието на КСНС или след него.

„Искахме лично към него да зададем тези въпроси, но той отказа на този етап“, каза водещият Виктор Николаев в края на участието на Султанова.

Скандалът с Бойчев

Малко след това се разбра, че пиарът Александър Бойчев е поискал да се включи извънредно в ефир. Извънредното му участие започна на висок тон, защото в началото водещите объркаха името му и го обявиха като „Бояджиев“, докато обясняваха каква е причината за телефонното обаждане в ефир.

„Извинявам се, че ви прекъсвам, но не се казвам Бояджиев. Казвам се Александър Бойчев“, каза той, а водещите се извиниха за допуснатата грешка.

„Искам да обърна внимание как си проверявате информацията, защото това, което се случи преди малко е най-малкото недопустимо към събеседник, на който задавате въпроси, на които той очевидно няма как да отговори. Депутатите не са лаборанти, колеги! Депутатите няма как да знаят в колко часа и в колко минути е взета проба!“, каза той на висок тон.

В отговор Иванова посочи, че те не са искали час и минути на взетата проба. „Въпросът беше принципен – кога е направен тестът на фона на много обвинения и съмнения, които се чуха през вчерашния ден, далеч не от нас“, посочи тя.

Отново на висок тон Бойчев припомни, че Минчев си е публикувал теста и повтори част от уточненията, направени от председателя на парламента преди ден.

Може ли да уточним пробата, въпросното изследване, което излезе позитивно след заседанието на КСНС, в колко часа е взета?“, попита Николаев.

А пиарът отговори: „Г-н Николаев, извинявайте, вие боледували ли сте от Covid и правили ли сте си тестове?“ След уточението на водещия, че си е правил тестове Бойчев обясни, че Минчев първо си е направил бърз тест, който се е оказал положителен, след това са му направили и ПСР тест в същата вечер, но „датата на излизане на резултата няма нищо общо с датата на взимане, тестът е взет вечерта в понеделник“.

Водещият обаче отново поиска да разбере конкретно кога е взет тестът – преди или след заседанието.

„Естествено, че след заседанието. Г-н Николаев, това, което правите вие в момента, е абсолютно недопустимо! Вие задавахте въпроси на депутати от ПП, които не са от компетенциите на депутатите“, отговори Бойчев.

„Имам правото да задавам този въпрос, който аз реша,. Като пиар би трябвало да го знаете“, каза водещият, докато пиарът говореше върху него и казваше, че в ефир се разпространяват фалшиви новини.

„Господин Николаев, Андрей Гюров (шефът на парламентарната група на ПП- бел.ред) е в прекрасно здраве. Вие твърдяхте, че той е болен и е заразил председателя на парламента! Вие проверявате ли си информацията?! Това е недопустимо! Вие сте представител на медия, която твърди, че спазва високи стандарти в журналистическата работа! Вие не си проверявате информацията, че председателят на групата е абсолютно здрав и никога не е боледувал от Covid!“, каза Бойчев. Действително малко по-рано Николаев бе повторил твърдение отпреди дни от присъствалата на заседанието Десислава Атанасова от ГЕРБ, което до момента не бе отречено от ПП.

Водещите посочиха, че именно за да се уточни целия казус са поканили за участие Никола Минчев. „Г-н Николаев, вие ако сте болен, ще участвате ли в медия, за да разсъждават върху вашия здравен статус?“, репликира Бойчев.

Пиарът попита водещите как са „валидирали като факти“ въпросите, които задават.

„Въпросите съществуват с момента на тяхното задаване. При цялото ми уважение, ще трябва да свикнете да ви се задават въпроси, дори при ситуации, при които обстоятелствата не са…“ , посочи Николаев, но бе прекъснат от Бойчев, който обяви, че „вашата медия в случая става рупор на фалшиви новини“. Спорът продължи още няколко минути, а Николаев подчерта, че въпросите се задават именно, за да получат потвърждение или опровержение.

В крайна сметка въпросът с пробата на Минчев получи и отговор – тестът не бил направен в лаборатория, а е бил посетен от лекар и резултатите са надлежно заведени. „Това не е тест, направен в търговска лаборатория, както бихте го направили вие или аз“, обясни в крайна сметка Бойчев.По-късно от пресцентъра на Народното събрание съобщиха, че Минчев е направил тестовете си след посещение на лекуващия го лекар от болница „Лозенец“, който наблюдава здравето на председателя на Народното събрание.

Пиар експерът Любомир Аламанов коментира във Фейсбук станалото в ефира на Нова тв:

„Както често казвам, няма лоши въпроси, има нескопосани отговори. Основно правило в Media relations. Любима ситуация – политическа партия взима журналист за ПР-консултант, журналистът приема и се втурва с ентусиазъм да го прави, но без да мине през поне някакво обучение, след това прави гаф, а всички пак викат, че ПР-ите са зле. Не, не са зле ПР-ите. Просто не може от една професия да се отиде в друга, без преквалификация. Особено на отговорни позиции в държавните институции. От десет години повтаряме, че няма нищо общо между журналистите и комуникационните консултанти, ама не искат да ни чуят“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *