Петър Илиев ли е кандидат-премиерът, на когото Радев ще връчи първия мандат

В пет следобед президентът Румен Радев ще връчи мандат за правителство на излъчения от първата политическа сила „Има такъв народ“ кандидат – премиер, чието име партията реши да държи до последно в тайна. Предположенията са, че това ще е юристът Петър Илиев, предложен за правосъден министър в оттегления първи проектокабинет на Слави Трифонов.

Макар и очаквана, новината за връчването на първия мандат дойде малко изненадващо в петък, тъй като президентът бе казал, че ще даде достатъчно време на партиите да се разберат за правителство. „Има такъв народ“ започна преди седмица разговори с „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме“, БСП и ДПС, което обаче отпадна от последвалия кръг експертни срещи по секторни политики. В четвъртък стана ясно, че преговорите на ИТН с ДБ и ИБГНИ са в криза поради противоречия най-вече за гаранциите, които ДБ и ИБГНИ искат за конкретни ангажименти и състав на кабинета, които да изключат влияние на ДПС. Партията на Слави обвини потенциалните си партньори, че искат да кадруват, освен това отвори съвместен фронт с ДПС срещу служебното правителство.

Какво става

Съставът на кабинет и името на кандидата за министър-председател са известни. Партия ИТН ще ги обяви в момента, в който им бъде връчен мандат от президента Румен Радев, заяви сутринта пред бТВ депутатът Филип Станев.

Час по-късно държавният глава каза, че мандатът ще бъде връчен същия следобед.

Радев разкритикува партиите, че диалогът се разпада и заяви, че е „време народът да узнае кой е кандидат за премиер„.

„След като президентът връчи мандат, ние ще следваме следващите стъпки и ще запознаем всички вас както с личността на министър – председателя, така и с биографиите и личностите, които сме подготвили за един бъдещ кабинет“, каза по-късно пред медии Станислав Балабанов от ИТН.

За поста се спряга името на Петър Илиев, който е университетски преподавател в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

В предложения от ИТН кабинет с премиер Николай Василев Илиев бе номиниран за министър на правосъдието.

Според Балабанов парламентарните групи ще имат достатъчната възможност в рамките на една седмица да се запознаят, да коментират, да обсъждат имената: „Да продължим, ако те преценят, разбира се и разговорите, и в крайна сметка крайният резултат ще покажат бутоните в пленарна зала“.

Те чакат него, той чака тях

По думите на Станев кандидат-премиерът няма опит в политиката, но е известен в обществото. Определи го като „човек с качествено образование, с добър морал, с експертиза, с всичко онова, за да бъде различен от Бойко Борисов„.

По конституция президентът връчва мандата на кандидата за премиер, т.е. името му трябва да бъде известно предварително. Позицията на ИТН е, че ще кажат името, когато им бъде дадена възможност за съставяне на кабинет.

Петър Илиев е консултирал БСП по конституционни жалби

Спряганият за премиер от ИТН Петър Илиев е бил консултант на БСП по няколко конституционни жалби, които левицата е пускала до КС, коментира лидерът на партията Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

Запитана близък ли е Илиев до БСП и дали, ако това е така, „Има такъв народ“ може да разчита на подкрепа от социалистите, Нинова отговори: „Петър Илиев е бил консултант на парламентарната група на БСП по няколко конституционни жалби, които сме пускали до Конституционния съд – това е така. Моля ви, на въпроси „ако“ да не отговарям сега, да изчакаме 17 ч. и тогава да коментирам.“

Нинова потвърди, че са приключили преговорите по секторни политики с ИТН и има висока степен на съвпадение в приоритетите между двете политически сили.

На въпрос има ли вече яснота около параметрите на потенциално споразумение за политиките на бъдещ кабинет, Нинова заяви: „Формата, по която да го направим, остава отворена. Ще продължим разговорите, но да, ние бихме искали да има споразумение, което да гарантира, че всичко това, което сме се договорили, ще се свърши“.

БСП ще реши дали да подкрепи кабинета на ИТН, когато види целия му състав. Тогава ще бъде свикан Националният съвет на партията, който ще вземе решение, каза Нинова.

Няма да има споразумение

По същото време Филип Станев каза, че ИТН няма да подпише коалиционно споразумение с никоя партия. „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и БСП обаче настояват за писмено споразумение, макар и не коалиционно. За ДБ и ИБТНИ е ключово да се гарантира, включително чрез състава на кабинета, че бъдещото управление няма да възпроизведе корупционния модел ГЕРБ-ДПС. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира, че би било добре в правителството да влязат хора на нивото на сегашните министри Асен Василев, Кирил Петков и проф. Николай Денков. Същите трима министри бяха поканени от Слави Трифонов в първия му проектокабинет начело с Николай Василев, но и тримата отказаха.

Две седмици по-късно ИТН ги атакува. Според някои източници причината е, че Василев и Петков са неудобни на ДПС.

Филип Станев от ИТН каза в петък, че тримата служебни министри имали ангелоподобен образ, но реалността била друга.

Те имат проблеми в своето професионално минало. Някои от тях имат проблеми и със закона. Разбрахме го навреме. Странно е защо тези министри са толкова фаворизирани при положение, че те не са съвсем ОК с това, което са извършвали през годините„, каза Станев.

Да не говорим за дълги и къси ръце

Дайте да не говорим за дълги, къси и средни ръце, а да гледаме фактите„, реагира Станев на твърденията за намеса на ДПС. Той продължи да настоява, че Асен Василев имал проблеми с английското правосъдие, както твърдят ДПС и близки до тях медии, тиражирайки компромат отпреди осем години. Министър Василев уточни, че ИТН говори за стари дела в Ню Йорк, които той е спечелил, и това са публично известни факти.

От партията обаче настояват, че става дума за спор в Лондон, който е приключил с извънсъдебно споразумение.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви в петък сутринта пред Нова телевизия, че има разминаване между твърдения и реалности.

Цялото изказване на г-н Тошко Йорданов от трибуната беше аплодирано бурно от ГЕРБ и ДПС. Не си спомням, когато аз говоря в парламента, те да ми ръкопляскат„, каза той.

Иванов допълни, че те няма да подкрепят кабинет само заради опасността да бъдат обвинени, че в противен случай ще се отиде на нови избори:

Ние не просто ще натиснем копчето в залата, става дума да си заложим гласуваното доверие от нашите избиратели. Опитваме се ясно и публично да кажем при какви условия сме готови да дадем подкрепа на дадено управление. Ако някой се интересува от нея, моля да чуе нашата постоянно позиция“..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *