Петков: Подкрепям Спецов. Само той имаше куража да провери недосегаемите

Подкрепям работата на шефа на НАП Румен Спецов. Той пръв имаше куража да провери недосегаемите, например какво се случва на „златния гьол“. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков пред Нова телевизия в отговор на въпрос за съмненията дали той не е прехвърлил фирма с данъчни задължения на малоимотно лице.

Той уточни, че познава новия данъчен №1 от поне 8 години и че е бил впечатлен от експертизата и работата му.

„По това време приоритет на проверките на НАП са били малките сладкарници, бакалийки и пазарите, а той разследваше Ковачки. Сега приоритет на приходната агенция са фирмите, печелещи обществени поръчки и тези с големи касови наличности, за което поздравявам г-н Спецов“, каза министър Петков.

Той обясни и че от 631 млн. лв., които са вкарани за ремонт на над 400 язовира у нас, към днешна дата са завършени само 10.

„Отидох до „Пазар дере” и видях един празен, затревен водоем. За него бяха похарчени 2,350 млн. лв. Следващата неделя посетих още два язовира. Видях същото нещо – празни язовири, които се водят завършени. Оказва се, че въпреки, че парите за тези водоеми са платени на 100%, фирма „Монтажи” ги е предала на Държавна консолидационна компания, но тя от своя страна 6 месеца не ги е предала на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири”. Докато това се случва, това държавно предприятие трябва непрекъснато да държи водоемите с отворени вентили, защото се водят в ремонт”, обясни Петков.

Според него екипът му се сблъсква с една ситуация, при която държавата си е платила парите, но язовирите стоят празни, защото някой не е предал протокола от ДКК към предприятието, което трябва да ги обслужва.

„Това за мен е съчетание между некомпетентност и безстопанственост”, уточни министърът на икономиката.

По думите му ДКК и „Автомагистрали” са създадени по един и същи начин като шапка, под която да не бъдат обявявани обществени поръчки. Според него на практика министерството няма контрол върху изразходването на средствата от компаниите.

Петков отказа да обяви имената на фирмите, в които според него има концентриран поток от средства за ремонт.

„Цените между различните язовири са много еднакви и много над пазарните. Шефът на „Монтажи” – Тихомир Димитров, е дал на 6-7 фирми всичките обекти. Над 82% от концентрацията на сключените договори е разпределена между тях. Не ги крием, а искаме да разберем какво точно са направили, за да не тръгнат те в един момент да съдят „Монтажи” и да кажат „Това е търговска тайна”, обясни икономическият министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *