Перник обяви бедствено положение

Нормално е хората да са гневни, но трябва да се обединим, призова кметът Владимиров

Приключи пресконференцията в Перник, на която кметът Станислав Владимиров обяви бедствено положение. Присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов, като представител на правителството.

Току що приключи второто заседание на кризисния щаб. Обявихме бедствено положение. Основната цел е за извършване на спешни, неотложни възстановителни работи. Г-н Караниколов е вече тук на терен заедно с държавната компания “Монтажи”, които ще започнат още от днес строително-монтажни дейности за довеждането на по-голямо количество вода в язовир “Студена”. Знаете притокът на язовир “Студена” е изключително нисък, оттокът е сравнително голям въпреки водния режим, който сме въвели, затова се налагат спешни аварийни дейности, които да увеличат притока към язовир “Студена”. Сондажи, съоръжения с прихващането на водоизточници, които да бъдат пренасочени директно към язовир “Студена”, знаете инж. Русев също има един план за действие, който е изключително евтин, надяваме се да се окаже ефективен – той включва източването на води от пещерите, довеждането и хващането на допълнителни притоци, които да бъдат насочени към язовир “Студена”. Това са действията, които ще бъдат предприети от днес.”, каза кметът Владимиров.

Той смята, че протестите са нормални, защото е нормално всички да са гневни. И добави: “По-скоро вече трябва всички ние да се обединим за действията, които трябва да направим, за довеждането на повече вода в язовир “Студена”. Да, всички сме гневни, но това не мисля, че ще ни помогне с тази ситуация”

Всичко това се случва на фона на спорове чия е вината за източването на язовира. В доклад на „Софийска вода” от миналия месец се посочва, че около 290 литра в секунда питейна вода се подават към индустриалната зона, където основен потребител е „Стомана индъстри”.

От компанията не се съгласиха с този извод. Снощи протестиращи блокираха кръстовища в града.  Хората настояват за спешни мерки за решаване на проблема, искат да стане ясно кой е виновен за кризата, искат и оставки – на министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *