“Братя от Македония, не прекалявайте”, реагираха от ВМРО

Македонският президент Стево Пендаровски отхвърли твърдението на Българската академия на науките, че македонският език е диалект на българския и го обяви за “анахронизъм”.

“Становището на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за 20 и 21 век, в който живеем”, каза Пендаровски, цитиран от вестник “Слободен печат”.

“Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е утвърдено и на международно ниво. Смятам, че е безпредметно да разговаряме за нещо, което е факт, известен на всички, не само при нас и не само при тях, а е известен в целия свят”, заяви Пендаровски в кулоарите на антикорупционен форум в Скопие.

Македонският език стана поредната тема на разправия между двете държави, като в последнaта седмица тя измести дори споровете за Гоце Делчев. По-рано тази седмица БАН излезе с позиция, че официалният език в югозападната ни съседка е писмено-регионална норма на българския език. Българската реакция бе в отговор на приетата от Академията на науките и изкуствата в Скопие “Харта за македонския език”, според която официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език, определян в Скопие като “македонски”.

Пендаровски посочи, че Преспанският договор (между Скопие и Атина) се позовава на конференция на ООН от 1979 г., на която македонският език е стандартизиран като един от езиците в южнославянската група и е международно признат.

“Да припомня, че според конституцията на бивша Югославия от 1974 г. тази държава имаше три официални езика и един от тях бе македонският език. Също така македонската нация е факт и около това никой нормален човек в нашата страна няма да дебатира, нито да подписва договори с когото и да било”, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

По-рано този месец той сподели в телевизионно интервю, че се е опитал да говори на български с премиера Бойко Борисов, но не е успял, тъй като не знае повече от 2-3 израза.

Заев: Недопустимо е да отваряме въпроси за идентичностт

Преди ден македонският премиер Зоран Заев съобщи, че София ще реагира официално срещу позицията на БАН.

В петък той уточни, че ще обсъди въпроса с премиера Бойко Борисов, но уточни, че Скопие не е изпратило протестна нота.

“Възнамеряваме да бъдем европейци, искаме да влезем в ЕС. България е приятел и такива дисонантни тонове наистина не бива да нарушават приятелството. Недопустимо е през 21 век да отваряме въпроси за идентичността“ , каза Заев

По думите му македонският език е признат по целия свят, той е вписан в ООН, идентичността е проверена, а “идентичността е чувство, което никой не може да промени”.

“България е европейска страна, тя е голям приятел на Северна Македония и на македонския народ и вярвам, че чрез диалог ще намерим решение на подобни въпроси, защото те са чувствителни“, каза Заев, цитиран от БГНЕС.

Очаквано в разправията се намеси и българската ВМРО.

“Братя от Македония, не прекалявайте!”

“Зоран Заев изрази в македонска медия очакване, че България ще трябва да “преодолее въпроса с македонския език”. Изявлението му идва след т.нар. харта за македонския език на т.нар. Македонска академия на науките и изкуствата. Въпросната харта е провокативна и ненаучна и закономерно срещна възражение от страна лингвистите в БАН. Всичко това става на фона на съзнателното блокиране на работата на смесената комисия по историческите въпроси – заради политизирани тези на историци от Скопие”, заявиха от ВМРО.

“ВМРО не иска и не бива да се меси в научни спорове, но припомня на премиера Заев, че България отдавна е преодоляла “проблема” с езика, на който се говори в Северна Македония и нищо повече няма да “преодолява”. Освен това, в международното право не съществува акт като “признаване на език”. Ние сме признали независима Македония – първи в света. С това сме признали нейното право на конституция, в която официално Скопие може да нарече езика си както иска. Това обаче няма как да промени факта, че това е български език”.

Според ВМРО “за никого няма съмнение, че различните македонски наречия, върху които през 40-те години административно е кодиран “език”, също са български говори”.

Да не е прозорец, а да е джам, да не е бутилка, а да е шише и т.н.

Членуването, липсата на падежи, идентичният синтаксис – това са повече от явни белези на българския език. Дори диалектната фонетика и ритъмът на езика са същите. Да, лексиката днес е често различна. Но с просто око се вижда, че е това е нарочен и задъхан опит за внос на думи или ползване на архаизми, сърбизми и турцизми, само и само да се постигне различно звучене. Да не е прозорец, а да е джам, да не е бутилка, а да е шише и т.н. За да разберат по-лесно това наречие, хората от България днес обикновено с усмивка се сещат как са говорили бабите им.

“Македонец и българин са две думи за едно и също. Затова и нашият призив към братята ни от другата страна на границата е: не прекалявайте! Знаем, че при Вас са предизборни времена и България често е ползвана като тема. Знаем, че ситуацията е тежка. България винаги дава всичко за Македония, нищо в замяна на иска. Търпим претенциите на политиците в Скопие, защото искаме най-доброто за обикновените хора в Македония. Искаме те да имат бъдеще в ЕС. Това, което пречи на европейското бъдеще на Северна Македония, са именно подобни претенции. Още веднъж: не прекалявайте!”, завършва позицията на ВМРО.

Въпреки острата реакция на ВМРО Заев вече показа, че е готов на компромиси с България и Гърция, но след като страната му не получи покана за начало на преговорите с ЕС, е подложен на силен натиск в страната си.

За пролетта са планирани предсрочни избори. Другата голяма партия ВМРО – ДПМНЕ е срещу досегашната политика на македонските власти и ако поеме управлението се очаква коренна промяна.

Историческите спорове

Съвместната комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси, на практика капитулира и не постига очакваните резултати.

Комисията не успя да стигне до съгласие за Средновековието и за историческата личност на Гоце Делчев. Представители на Северна Македония в комисията са започнали да оспорват и постигнатия по-рано компромис за цар Самуил като български владетел.

Тепърва предстои и периодът на Втората световна война, който се очертава като най-спорен.

Македонските представители обаче поискаха комисията да си вземе почивка. Освен това настояват в нея да влязат и чуждестранни експерти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *