Пеевски наема лобистка фирма след критичен доклад

Един от най-влиятелните бизнесмени в България е наел една от водещите лобистки компании във Вашингтон след обвинения, че подкопава демокрацията и подхранва корупцията в източноевропейската страна.

Делян Пеевски – медиен магнат и законотворец, е наел BGR Group (третата по големина лобистка фирма), за да му помогне с “проблеми в САЩ”. Това става ясно от документи, внесени в регистъра на лобистите към Министерството на правосъдието и е публикувани на 17 декември. Шестмесечният договор е бил сключен между Александър Ангелов (адвокат, близък до Пеевски) и BGR. Посочено е, че той действа “от името на Пеевски”.

Пеевски ще плаща на фирмата 30 000 долара месечно. BGR ще предостави услуги по правителствени въпроси и по връзки с обществеността и ще улесни комуникациите с подходящи официални лица и ключови фигури в САЩ.

Лобистът, който ще се занимава с това, е Том Лок – пенсиониран висш служител на ФБР. Според сайта на фирмата той е специализиран в отношенията с Министерството на правосъдието, ФБР, ЦРУ, Министерството на финансите и други американски и международни правоприлагащи и разузнавателни агенции.

Ангелов и Пеевски отказаха да отговорят на въпроси, изпратени от радио “Свободна Европа” относно проблемите на магната в САЩ. Джеф Бирнбаум, който оглавява отдела за връзки с обществеността на BGR също не се отзова на молбата за коментар.

Лобистките усилия на Пеевски идват непосредствено след критичен доклад за неговото влияние в България, НАТО и държавите от ЕС. Освен това всичко се случва и малко преди в Белия дом да влезе новата администрация, която обеща да се справи с провалите на демокрацията и корупцията сред съюзниците.

Маршал Харис, друг лобист във Вашингтон, но за друг бизнесмен – Пламен Бобоков, предостави информация, според която Пеевски е “главният архитект на разрива на българската демокрация и превръщането на страната в престъпна държава”.

Харис е бивш служител на Държавния департамент, който е служил в България от 1988 до 1990 г. Той бе нает от Бобоков през юли, след като бизнесменът и неговия брат Атанас Бобоков бяха задържани в България по обвинения за корупция и проблем с управлението на отпадъци.

По това време Харис заяви, че обвиненията срещу Бобокови са измислени и опит на корумпирани служители да изземат техните печеливши активи, които включват един от най-големите производители на моторни масла и индустриални смазочни материали в Източна Европа.

Основният кукловод

Материалът, който Харис разпространява на американските депутати, описва Пеевски като “главният олигарх“ на българския премиер Бойко Борисов и “основният кукловод“ в страната. Пред радио “Свободна Европа” Харис заяви на 18 декември, че няма логика в това Пеевски да харчи толкова пари по адвоката си и работата му с BGR, освен ако не са получавали запитвания от американски агенции и не е трябвало да отговорят.

По думите му сключването на договора идва в критичен за американската политика момент. Той очаква встъпващата администрация на Байдън да се отнася с притеснения относно върховенството на закона в България и други съюзнически държави и то много по-сериозно, отколкото администрацията на Доналд Тръмп.

Новоизбраният президент Джо Байдън неведнъж изрази своята тревога около липсата на либерални ценности в някои от страните в Източна Европа и посочи, че ще проведе среща на върха относно демокрацията по време на първата си година в Белия дом, за да се справи с нациите, които отстъпват от демократичните принципи.

40-годишният Пеевски контролира вестници, частен телевизионен канал и редица новинарски сайтове. Организацията “Репортери без граници” твърди, че около 80% от печатните издания в България, както и мрежа от частни телевизионни мрежи и сайтове концентрира в ръцете му огромно влияние. Според лидери на опозицията той стои зад назначаването на министри и лица в системата на правосъдието.

Това не е първият път, в който Пеевски е наемал лобистката фирма RGB през адвокат Ангелов. През 2017 година той се обърна към фирмата, след като друг бизнесмен – Цветан Василев, започна да лобира във Вашингтон за санкции срещу олигарха по закона Магнитски. Нормативният акт позволява на правителството във Вашингтон да налагат забрани за пътувания и да обявяват санкции срещу лица от цял свят, отговорни за нарушаване на човешките права и данни за огромна корупция.

Василев е бивш банкер, който в момента живее в изгнание в Сърбия. Той е търсен от българските власти и е обвинен в ръководене на престъпна операция. Самият Василев отрича тези обвинения, отправени от Пеевски и бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Според бившия банкер те стоят зад целенасочена кампания срещу него. Пеевски отрича тези обвинения.

Статията е публикувана от редакцията на радио „Свободна Европа“ във Вашингтон. Неин автор е журналистът Тод Принс. Той е кореспондент на медията, живял в Русия в периода 1999-2016 г. Работил е като репортер за “Bloomberg“. Бил е инвестиционен съветник за „Merrill Lynch“. Пътувал е много из Русия, Украйна и Централна Азия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *