Пеевски и Цацаров са кандидатите за “черния списък” на САЩ

Ако беше станала авария в АЕЦ „Белене“ щеше да има по-малка буря, отколкото от изявленията на американската посланичка Херо Мустафа и последвалото обръщение на президента Румен Радев към българския народ. Причината е проста: поне 80 на сто от българите чакат промяна. Каквато й да е, но промяна.

На всички им писна, освен на тези във властта, политиката и близките до тях, да сме последни по стандарт и първи по смъртност и корупция в Европа. Ние ли сме най-големите идиоти, та толкова години не можахме да се качим поне едно стъпало нагоре в черните класации?! Розовите твърдения на управляващите, че се развиваме прекрасно и живеем прекрасно, са балони и дъвки. И те не си вярват, защото най-добре знаят за какъв срив на институционалността става дума. По-страшен отколкото дори предполагаме.

И понеже хиляди българи си задават въпроса, кой ще бъде обявен от Държавния департамент за корумпиран и поради това нежелан в САЩ, нека поразсъждаваме върху думите на Н.Пр. Херо Мустафа.

Тя каза: “САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име. Причината е, че защото смятам, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим. Това ще бъде само първото име, но после ще има и други. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността на приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки.Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни”.

В разследването по закона „Магнитски“ са обсъждани и коментирани две имена: Сотир Цацаров, доскорошен главен прокурор и Делян Пеевски, депутат от ДПС, олигарх и лице на кръга #Кой. Разследването продължава повече от две години. Събирани са документи, доказателства и свидетелски показания. Ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон „Магнитски”, – казва посланичката на САЩ. Това стеснява обсега до две лица, вече споменати.

Всеки може сам да предположи. Ако съдим по устойчивото присъствие на едно от имената в десетки скандали, предположенията добиват още по-конкретни очертания.

И ако – засега тезата е хипотетична, – се стигне до обявяване на едно от двете имена, не се съмнявайте, че земетръс ще удари статуквото у нас. Всички опити на управници и политици да се правят на спокойни са измамни. Защото след това обявяване ще последват още, обеща г-жа Мустафа. А тя само предава мнение от Белия дом през Държавния департамент. Защото резултатите по “Магнитски” се обявяват от президента на САЩ. Така е по закон.

Дали някой вярва в съвпадението, че американският посланик и българският президент говорят за едно и също в един ден? Ако смятте, че „да“ – не се обзалагайте, ще загубите.

Има нещо много тъжно в това очакване за промяна. Руснаците ни освобождаваха два пъти. Спорно или безспорно – въпрос на гледна точка. Посрещали сме и германците с хляб и съл на Орлов мост. Днес се надяваме пак отвън – в случая американците, да са следващите, които ни поднасят нещо, което би трябвало да извоювами сами. Наистина е тъжно. И унизително. Спомням си думите на Георги С. Раковски: Нашата свобода от нас зависи! Глухи ли сме?

Огнян Стефанов, Фрог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *