Ахмед Доган и Делян Пеевски не са разбрали, че организирана престъпна група е искала да ги изнудва. Това става ясно от показанията им, дадени пред спецпрокуратурата, която води дело срещу двама румънци и един българин по обвинение, че са искали от двамата политици 12 млн. евро, за да се заличат имената им от доклад за контрабанда. Само един от тях – бившият служител на румънската служба за борба с организираната престъпност и настоящ бизнесмен Дорин Йордаке – остава в ареста. Вторият обвиняем Дилиян Георгиев е освободен. Третият заподозрян – румънецът Овидиу Семенеску – се издирва. Дали Йордаке да остане под стража, съдът решава в сряда.

Пеевски и Доган са разпитани миналия месец, стана ясно в апелативния спецсъд, който във вторник заседава по искане на адвокатите на Йордаке той да бъде пуснат в ареста. Румънецът е задържан от 7 месеца. И Пеевски, и Доган са дали стандартни отговори – не познават обвиняемите, не са чували за готвената от тях схема, нито пък някой се е свързвал с тях, за да им предава искания за пари. Този факт бе подчертан от адвокатите на Йордаке. Те твърдят, че бизнесменът трябва да бъде освободен от ареста, тъй като няма доказателства за вината му, нито опасност да се укрие. Няколко пъти вече съдът отказва. Поредното такова решение е постановено преди седмици, когато Георгиев е пуснат под домашен арест.

Изнудването

Разследването по случая е започнало след сигнал от таен свидетел. Той твърди, че в края на 2018 г. в хотел в Букурещ е присъствал на среща с тримата, по време на която Семенеску му показал на Ipad-а си доклад, изготвен от френските служби, в който се споменавали имената на Доган и Пеевски с твърдението, че двамата участват в контрабанда на цигари, вършена през “Булгартабак”. Предложението на Семенеску, Йордаке и Георгиев било да им се платят 12 млн. евро, за да бъдат заличени имената от документа, който уж трябвало да бъде внесен в европарламента през юни. След срещата тайният свидетел подава сигнал, а в следващите месеци започва следене на Йордаке и Георгиев. Те са арестувани през май. За Семенеску, за когото се предполага, че е в чужбина, е издадена заповед за арест.

Има ли доклад

Такъв доклад никой от участниците по делото не е виждал. Самият Йордаке казвал, че е чувал, че го има, но никога не му е бил показван. Намерение за среща с Пеевски имало, но тя е била изцяло с бизнес намерения, твърдят адвокатите на румънеца. До такава изобщо не се е стигнало. Според адвокатите му Йордаке никога не е имал намерение да изнудва когото и да било.

По неофициална информация румънците са търсели връзка с Пеевски, защото искали да влязат в бизнеса с износ на ваксини. Те научили, че българско предприятие имало договор за износ към Африка, който изтичал тази година. Румънците искали да станат посредник при бъдещия износ.

Една секретна справка от интернет

Прокуратурата е против Йордаке да бъде освободен. Разследващите твърдят, че има опасност той да се укрие или да повлияе на разследването. Освен това твърдят, че съпругата му имала връзки с криминалните среди в Румъния. За да се докажат тези твърдения, по делото е приложена секретна справка, изготвена от румънските служби и ДАНС. Според адвокатите на Йордаке въпросната се основава на статия, публикувана от румънската секция на радио “Свободна Европа”. Пред съда те представиха документи, че съпругата на Йордаке е завела дело срещу медията с аргумента, че твърденията им били неверни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *