Пеевски и Божков като емблема на ГЕРБ било комуникационна грешка

Свързването на имената на уличените от САЩ в корупция Делян Пеевски и Васил Божков с управлението на ГЕРБ е комуникационна грешка. Това заяви пред Нова телевизия бившият вицепремиер Томислав Дончев. Според няма основание за такава връзка.

Звездата и на единия, и на другия изгря доста преди да се появим като политическа партия. Неодстатък, вероятно е, комуникационен, че сме допуснали да бъде обвързани, свързани. За което няма основание„, заяви той.

Звездите на Пеевски и Божков може и да са изгрели по време на друго правителство, но светеха ярко и в трите мандата на ГЕРБ през последните десетина години.

По повод санкциите по закона „Магнитски“, наложени от финансовото министерство на САЩ, Дончев заяви, че вината на институциите била в това, че не са отчели дневния ред на обществото. Той обясни, че санкциите трябвало да са обект на много по-дълбок на анализ.

Разбира се, аз нямам илюзията, че данните са събрани от публични източници, от журналистически разследвания. Но това, което се набива на очи, е, че те отразяват това, което е дневният ред на обществото. Тук държавата търпи укор, че дневният ред на обществото очевидно не е станал дневен ред на институциите„, каза Дончев.

Само съмнения

Неведнъж през годините е имало доказателства за близостта между лидера на ГЕРБ и Пеевски. През миналата година дори Борисов отстрани трима министри – Младен Маринов, Владислав Горанов и Емил Караниколов заради подозрения за връзки с Пеевски. Към днешна дата Маринов е кандидат за депутат, а Горанов – експерт, все още приближен на партията.

Има съмнения, което не означава, че съмненията са основателни„, заяви Дончев.

Ако някой е казал, че има усещане за корупция, това е неадекватно

В България до момента са приложени всички познати на цивилизования свят тактики за справяне с корупцията и резулатите не са задоволителни, каза още Дончев. Този проблем няма как да бъде решен със смяната на една политическа сила във властта.

Запитан грешка ли е било от ГЕРБ твърдят, че у нас има по-скоро усещане за корупция, отколкото реална такава, Дончев заяви:

Да се твърди, че корупцията е само усещане, е, меко казано, некоректно, бих казал даже дразнещо. Ако някой е казал, че в България няма корупция, а има само усещане за корупция, това е неадекватно„, заяви той.

Поне двама министри на ГЕРБ са се изказвали в този дух – Лиляна Павлова и в по-близкото минало – Деница Сачева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *