Патриотите издигат Валери Симеонов за президент

Предстои окончателното решение на Политическия съвет на Патриотичния фронт

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е предложен за президент. Предстои обаче окончателното решение на Политическия съвет на Патриотичния фронт.

„Ще издигнем своя кандидатура. Имаме вече номинации, но предстои окончателното решение на Политическия съвет на Патриотичния фронт“, каза в „Денят започва“ по БНТ Симеонов.

„Днес ще имаме съвещание, но НФСБ издига мен като кандидат за президент“, добави той.

След като водещият Иво Никодимов го пита за кандидатурата на Анастас Герджиков, който ще бъде подкрепен от ГЕРБ, лидерът на патриотите каза, че професорът е скромен, достоен и умерен човек.

„Президентската институция в по-малка степен задава посоките за развитие на държавата в сравнение със законодателната или с изпълнителната власт. Би трябвало да има едно общо виждане по отношение на взаимоотношенията на институциите, което е нарушено напоследък. Нужни са дебати за външнополитическата ситуация, в която е поставена България – какви трябва да са отношенията с ЕС и към двете глобални сили. В един спокоен диалог може да се търсят посоките“, добави Симеонов.

По думите му идеята за патриотизма трябва да намери реализация чрез по-широк фронт и обединение.

Лидерът на НФСБ коментира и думите на водещият, че Патриотичният фронт се възражда, като изтъкна, че той никога не е загивал, а после припомни, че Националният фронт за спасение на България и „Целокупна България“ бяха в коалиция още през 2014 г.

„Винаги сме били част от Патриотичния фронт, а с „Български демократичен съюз – радикали“ на покойния и достоен Евгений Бакърджиев сме били в коалиционни отношения във всичките последни избори. Не става въпрос за нови субекти или за коалиция, която е набързо сформирана, а за идеята за патриотизма, която смятаме, че трябва да намери реализация чрез едно по-широко обединение“, добави той.

„Ние сме последователни в желанието си да дадем широка платформа за достъп до законодателната власт на максимален брой патриоти. Когато се явяваме самостоятелно, всеки води със себе си своя твърд електорат, разчитайки на разширяване, но когато излезеш с името на партията си, няма как да разчиташ на симпатизантите на друга политическа сила да те подкрепят. Правилното решение е създаването на обща платформа“, коментира Симеонов.

„Патриотично ориентирани в България са над 600 хиляди души. Дава се шанс и на хората, които са в т.нар. периферия, да дадат своя глас, а не да стоят вкъщи или да търсят нови субекти, опитвайки се да напаснат своите патриотични убеждения към новите платформи“, добави той.

„Основните ни принципи са националните интереси над всичко. България над всичко беше нашият лозунг още, когато бе създаден НФСБ. Той синтезира основните идеи на нашето патриотично обединение – националните интереси трябва да са над тяснопартийните, над коалиционните и над личните“, подчерта бившият депутат.

„В последното десетилетие сме свидетели как всяка партия по време на предизборната кампания и при получаването на изпълнителната власт се опитва да наложи убеждението, че сама е достатъчна за управлението и тяснопартийните интереси започват да доминират над националните. Насочват се поръчки към близки фирми, сменя се и цялата администрация, което е много порочно за България“, добави той.

„Много често се освобождават стари и утвърдени кадри. По този начин компетентността, експертизата биват жертвани в името на тяснопартийното благоденствие“, коментира Симеонов.

„Това трябва да бъде прекратено. България е нашата обща родина. България е една. Експертите доста намаляха и нямаме право като отговорни политици да си правим експерименти с кадрите, със структурите“, добави той.

„Защо бе сменен достойния здравен министър ген. проф. Николай Петров? Причината беше свързана с битката, която водеше срещу фармацевтичната мафия, срещу скъпите лекарства“, припомни патриотът.

„За съжаление при предното управление всеки опит за реформи водеше до оставки на министри. Не може да продължава това, защото така се обезкръвява държавата“, подчерта той.

Ясно откъде идваха решенията, включително и моята принудителна оставка, което бе върха на пирамидата, добави бившият вицепремиер.

„След последните избори се видя каква е отговорността на всяка от политическите сили, които са влезли в парламента. Оказа се, че нивото й е много ниско. Политиците не се осъзнаха тежкото бреме, което избирателят им поставя на раменете, когато гласуват за тях. Видя се, че в Народното събрание влизат хора, които са не само некомпетентни, но и са психически неподготвени да поемат управление на държавата, което се търкаляше буквално на жълтите павета“, коментира той.

„Това не бива да продължава. Трябва да се търси консенсуса, т.е. това, което дадохме като модел на поведение. Това е модела на Националния фронт за спасение на България, който наложихме през 2014 г. Това бе едно непознато дотогава взаимоотношение с управляващите. Ние подкрепяхме без да даваме свои кадри. През 2017 г. пък влязохме в управлението с определени компромиси в нашата програма, но принудихме ГЕРБ да приемат увеличаването на пенсиите, повишаването на жизненото равнище“, подчерта лидерът на НФСБ.

Според него ДПС е най-вредната за развитието на България партия, тъй като през последните 30 години винаги е отстоявала някакви други, но не и националните интереси, създавала е и феодални структури.

„НФСБ и аз, когато бях председател на временната комисия по енергетика, поискахме с отделен законопроект да бъдат прекратени договорите с т.нар. американски централи. Това стана през 2015 г. Докладът тогава показа, че освен всички нередности и злоупотреби, голяма част от нашите данъци се източват от двете централи в резултат на едни заробващи договори. Те трябваше да бъдат прекратени през 2015-та със законопроекта, който внесохме“, добави той.

„През 2016 г. в личен разговор с тогавашния комисар по енергетиката Шефчович настоявах Европейската комисия да се произнесе по изпратеното запитване за непозволена държавна помощ. Отговорът се получи едва през 2019-та и той бе такъв, какъвто се знаеше, че ще е. Въпреки това тези заробващи договори не са прекратени“, подчерта бившият вицепремиер.

„Това е една от причините за високите цени на тока, но втората и може би по-голяма е свързана с борсовите спекулации, които се извършват и нямат нищо общо с КЕВР. Цената се определя от предлагането и търсенето, но има едни злоупотреби – отваряне на оферти в последната минута и определена фирма купува големите количества, а после ги продава на по-висока цена. Нужни са промени в закона, за да не се допуска това“, добави той.

„Доклад от 250 страници за състоянието на енергетиката бе предаден на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Нямаше никакъв резултат, а имаше драстични случаи за произвеждащи електроенергия ВЕЦ-ове и фотоволтаици, които не бяха даже построени, но им е плащано“, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *