Пантерите – само с прашка, Кугърите нямат и пистолет

Премиерът отговори на критиците на сделката за F-16

„Неслучайно имаме авиация, която е годна единствено да натовари щаба и да избяга. Не ракета, една пушка няма на техниката. Да ги питам тези, които говорят, какво въоръжение имат Пантерите – само с прашка можеш да стреляш оттам. Кугърите нямат и пистолет на борда, а Спартаните така бяха купени, че нямат и договори за поддръжка – за повече пари отколкото сега купените доказани в битка F-16 Блок 70 с въоръжение. И тези същите излизат да говорят…“

Така премиерът Бойко Борисов коментира критиките към сделката за F-16. Правителството реши, а предстои утре парламентът да одобри, да закупим американските изтребители, като заплатим и цялата сума наведнъж. Критики имаше и от страна на президента Румен Радев, който е и бивш командир на ВВС. Те бяха по отношение именно на техниката и липсата на опция за разсрочено плащане, за която сега Борисов говори – очевидно насочвайки думите си към държавния глава.

Премиерът направи коментара си на среща с българските посланици, които днес имат професионален празник.

„Помня на Нова година, в 12 часа ни смъкнаха 300 милиона. Май за Спартаните бяха. Договаряли, договаряли, но не плащали. И за да не каже някой един ден, че ние сме напазарили – плащаме и приключваме тая работа. Честно и почтено. Така както платихме на руската компания реакторите за „Белене““, каза още Борисов.

И допълни:

„Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много спекулации чухме едва ли не, че ако няма 12, а са 9 ракети, се намалява боеспособността. Нищо подобно – това е началото на превъоръжаването на въоръжените сили. Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили“.

Той заяви и, че концесията на летище София е пример за прозрачност и спазване на европейските правила. Вчера бе решено тя да бъде дадена на оператора на летището в Мюнхен.

Според Борисов в огромната си част работата на българските дипломати е успешна.

„Поколения дипломати са работили за България, сега и Вие работите, мисля, че в огромната си част Вашата работа е успешна. С право може да се гордеете с това, което сте извършили за България през годините“, посочи.

Той изтъкна, че „българите за разлика от другите европейци“ не са усетили „какво е миграционна вълна и натиск“. Борисов отбеляза, че дипломатите ни в Лондон работят в условията на Брекзит, но въпреки всичко са успели да защитят българите, които учат и работят там, както и английските граждани, които са дошли при нас. За договора за добросъседство със Северна Македония каза, че е дал добър резултат.

„Без нашия договор за добросъседство пътят на Македония за ЕС и НАТО нямаше как да започне и да тръгне“, заяви Борисов.

И изтъкна, че това, което Македония направи със „смяна на името, промяна на прочит на историята е изключително тежък процес, затова твърдо и толерантно трябва да се работи по този въпрос“.

Борисов заяви, че като председател на Берлинския процес България отново ще бъде една година мотор за присъединяването на Западни Балкани към ЕС. Той припомни, че Берлинският съвет ще се проведе в София, заедно с представители на Македония.

„При едно домакинство, като идва канцлер на Германия, президент на Франция и Италия, премиер на Великобритания, аз мисля, че има по какво да поработим и отново България цяла година да бъде мотор на присъединяването на Западни Балкани към ЕС“, заяви премиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *