Пак лъжат с цените на горивата, поне с 15 стотинки на литър

Не вдигане с 3 стотинки, а сваляне с поне 15 стотинки на литър трябва да има на цените на горивата в България и това е видно дори с най-просто око, като се сравнят данните в международните сайтове за котировките на петрола като https://oilprice.com. Грозните измами и лъжи на родните бензиновериги лъсват. Посрещнахме седмицата с цена на сорта Брент от 63,15 долара, а на използвания за горивата у нас сорт Уралс – 60,40. Това е много под Великденския връх от 74,04 долара за Брент и 71,86 долара за Уралс, когато ДИЗЕЛЪТ У НАС СТРУВАШЕ 2,35 ЛВ. И всеки може да сметне, че днес той не би трябвало да бъде 2,33 лв., а поне 15 стотинки по-малко, като отчетем, че според бензинджийските вериги петролът формирал 44% от цената на горивата ни.

Даже само за последната седмица – от върховия 16 септември с 67,88 долара, на 23 септември котировката от 63,15 долара е спад с близо 10%! Но не видяхме сваляне след вдигането в сряда у нас! Защо, ако целта не е мега измама?!

А иначе, погледнато точно 5 месеца назад – къде са 74 долара спрямо 63 сега?

Къде е сурването с 20% от 74 до 60 долара цяло лято, при което котировките по бензиноколонките у нас през юни бяха намалени с нищожните 5 стотинки или малко над 2% и останаха бетон?
2 срещу 20 на сто – що за нагла измама?!

Може ли поне веднъж Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира в полза на данъкоплатците, които издържат членовете й с техните тлъсти заплати над премиерската и с огромния им щат, където дори последният пиар и чиновник не изкарва по-малко от 5000 лв. – 3 средни работни заплати за страната по статистика и над 5 според реалността?!

Изобщо не коментираме, че два дни след лекото покачване на петрола цените на горивата у нас рипнаха с 3 стотинки, ала не бяха свалени при спадовете до 58,12 долара на 26 август и до 58, 26 долара на 3 септември. Останаха си плоски. Но не около и под 2 лева, както би трябвало да бъде според елементарните числа и отношения, а на 2,33 лв.

Изобщо не говорим, че дизелът в България е единственият в ЕС, който е по-скъп от бензина, което е тотален технологичен абсурд. В Италия например, където няма картел и всеки определя цените си сам, дизелът е по-евтин от 20 до 40 стотинки от бензина (процентно става въпрос за 10-15%), както с очите си се убедихме преди дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *