От Ниновия евтин самун до Дянковата постна пица

Хлябът на бедните е поевтинял с 2%, вместо с 20% заради нулевото ДДС

 

Ако още веднъж някой одобри Корнелия Нинова за вицепремиер и министър, семейно  напускаме  България, а аз индивидуално излизам от ЕС и НАТО.

Струва ви се невъзможно ли? А как стана възможно да се откъснат от бюджета 100 млн. лв., за да се покрие „поевтиняването” на хляба? Каква беше тази колективна лудост около гаврата с насъщния? Сега, во главе с Нинова, всички гласували за тази популистка глупост да съберат и върнат в хазната 50 млн. лева. Защото вместо с 20 на сто хлябът е поевтинял средно с около 10 процента, наполовина на очакваното.

Цената на хляба е спаднала с между 1 и 11% спрямо края на юни, показват данните на КНСБ.

Намалението на цените спрямо юни следва да е с около 83 – 87 ст. при най-масово потребяваните разновидности на хляба, а то е с едва 30 стотинки.

Освен това делът на брашното в крайната себестойност на хляба обикновено е около 50 на сто. Следователно общото намаление на цената, отчитайки и двете нулеви ставки, би трябвало да е вече около 30%, отбелязват от синдиката.

Запазва се наблюдаваната и по-рано тенденция на по-слаб спад в цената на един от масово потребяваните хлябове, а именно при типовия. Той е поевтинял с не повече от 2 процента, а това е самунът на бедните.

По-силно изразено намаление се наблюдава при хляба тип „Бял“ и „Добруджа“ с около 10.6 -10.9 процента. При останалите разновидности намалението е пренебрежимо малко.

По-значимо е намалението в големите търговски вериги (особено при тези видове хляб, изискващи допълнителни суровини, вкл. микс от семена). Докато в малките търговски обекти потребителското търсене, договореностите с пекарните и по-слабия марж на печалба предопределят по-слабия спад на цените и то конкретно при най-консумирания хляб.

Ето и един урок по микроикономика от дребен хлебар: „Конкуренцията трябва да води цените, а не явното вмешателство на държавата в тях. Проблемът с цените на хляба е свързан и с цените на горивата – от зърното, което трябва да се докара от нивата до мелницата, от там – до пекарната, където да се направи. Опитват се да управляват свободна икономика с несвободни методи. Повечето малки пекарни не са регистрирани по ДДС. Това са методи от развития социализъм“.

Колкото до Корнелия Нинова, оказва се, че тя е направила услуга на големите вериги и на част от бранша, ръководен от Мариана Кукушева, а не на потребителя. Което беше ясно още от самото начало. Без да подкрепяме етикета на Бойко Борисов за Нинова – „Госпожа Лъжа”, трябва да припомним, че дни преди мярката да влезе в сила, червената лидерка организира масово снимане на витрини с преоценен вчерашен хляб и го представи за бърза реакция на търговските вериги. После натири Комисията за защита на потребителите да притеснява търговците, без да се замисли, че цената на отделния производител се определя от себестойността плюс печалбата, а на  пазара – от търсенето и предлагането. И тези пазарни принципи не са подвластни на никакви държавни комисии.

И накрая: „евтиният” Нинов самун ощетява хазната, а подобни ощетявания водеха и водят до Дянковата „постна пица”.

Чавдар Цолов, Банкер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *