Открит е биологичен материал в падналия МиГ-29. Шансовете пилотът да е жив са минимални

„Хипотези и спекулации, колкото искате“. Все още няма публична информация защо български МиГ се разби в Черно море

 

Втори ден продължава издирването на военния пилот в Черно море, но шансовете да бъде открит жив са минимални.

Сред намерените останки е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Преди ден изтребител МиГ 29, пилотиран от 47-годишния майор Валентин Терзиев, се разби в Черно море по време на учениe. Няма данни той да е катапултирал.

Все още не е открита черната кутия на самолета, която е ключова за установяването на причините за инцидента.  Военният министър Георги Панайотов коментира, че майор Терзиев „не е очаквал това, което се е случило“.

„Той не е докладвал за каквито и да било проблеми, не е опитал да осъществи връзка с командването, не е съобщил за катапултиране“.

Преди ден служебният премиер Стефан Янев съобщи обаче, че е установен проблем с мишената, която е била използвана по време на учението. Тя е падала по-бързо от очакваното, като според авиоексперти вероятно е имало проблем с отварянето на парашута ѝ. Въпреки това майор Терзиев е поразил мишената, след което не се знае какво е станало.

„Самолетът, който е пуснал мишената, е видял как майор Терзиев я е поразил. Това е потвърдено визуално. Оттам нататък нямам данни някой да е виждал, каквото и да е“, допълни майор Панайотов пред БНТ.

„Проверяваме какво може да се е объркало. Хипотези, колкото искате. Спекулации могат да се правят, колкото искате. Може да се прибегне към политическо говорене. Искам да се установят фактите и да ви кажа каква всъщност е била причината“, каза министърът на отбраната.

Възможните причини за инцидента са техническа неизправност или пилотска грешка. Майор Терзиев е от най-опитните пилоти, като негови колеги оценяват високо качествата му. В същото време според данни на МО самолетът е бил в изправност преди полета.

 

Панайотов призова да не се правят спекулации, защото всички опции се проверяват. „Конкретният изтребител МиГ-29, който е бил пилотиран от майор Терзиев, е бил в рамките на т.нар. жизнен цикъл, който изтича през 2029-2030 г. Изтребителят е бил поддържан и е бил технически изправен към момента на започване на изпълнение на задачата“, обясни Георги Панайотов.

Той посочи, че изчезналият военен пилот е един от асовете във Военновъздушните сили.

„Той е пилот първи клас, но в авиацията първи клас това не е просто някакво признание, това е първи клас пилот. Майорът е имал т.нар. нальот и през нощта и през деня повече от 709 часа на МиГ-29“, каза Георги Панайотов.

Той потвърди, че стандартите на НАТО за часове във въздуха годишно е в рамките на 180 часа. В българските ВВС т.;нар. нальот е значително по-малък поради липса на ресурси.

„Пилотите са хора, които обичат България и пазят небето на България“, каза Панайотов с насълзени очи.

„Много малко са българските мъже, които са способни на такава откровеност и искрена любов към родината“, добави той.

Военният министър посочи, че България разполага с ограничен брой бойни самолети. Според него основният проблем е свързан с поддръжката им, която минава през Русия. „Работата с РСК МиГ не е лесна, що се отнася до спазването на сроковете, но не мога да имам съмнения в качеството на тяхната работа“, посочи военният министър.

В отговор на въпрос той каза, че няма данни пилоти от авиобаза Граф Игнатиево да са се оплакали от поддръжката и състоянието на самолетите, които пилотират.  Той потвърди, че в момента самолетите L-39 не се използват. „Тяхната поддръжка на практика е спряна и не летят“, каза Георги Панайотов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *