Открива се руската изложба, предизвикала бурни спорове

След остро становище на българското МВнР и гневни реакции на Москва, надсловът й бе сменен на „Пътят към Победата – исторически източници разказват“

Документалната изложба, която привлече вниманието на обществеността заради острата размяна на реплики между София и Москва, ще бъде официално открита в Руския културно-информационен център в София от руския посланик у нас Анатолий Макаров, предава БНР.

От „Руското историческо общество“ посвещават експозицията на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма с акцент върху България и събитията, свързани с 9 септември 1944 година.

След острата реакция на българското министерство на външните работи обаче надсловът на изложбата бе сменен с „Пътят към Победата – исторически източници разказват“. Първоначално той беше „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“.

Министерството на външните работи излезе с официална позиция по повод организираното от посолството на Руската федерация събитие, която отекна и в Москва, разказва още Националното радио.

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“, се казва в съобщението на МВнР.

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова обвини България, че пренаписва фактите и заяви, че критиките към наложеното от съветската окупация тоталитарно управление в Източна Европа са равносилни на отхвърляне ролята на СССР за разгрома на нацистка Германия.

По-късно обаче плакатът и надсловът към събитието във фейсбук-страницата на посолството на Руската федерация в София бе променен на „Пътят към Победата – исторически източници разказват“.

Изложбата ще е първата от поредица експозиции, които ще бъдат показани в държави от Източна Европа и включва документи, които до скоро са носели гриф „строго секретно“, казаха пред БНР от фондацията „История на Отечеството“, които заедно с Руското историческо общество са подготвили експозицията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *