220 жалби и сигнали за изборни нарушения са постъпили в Централната избирателна комисия (ЦИК) в изборния ден към 18.30 ч., съобщи говорителят на комисията Александър Андреев.

Щабът на Мая Манолова е подал 29 жалби за нарушения към Общинската избирателна комисия в София. Един от абсурдните случаи е от кв. “Дружба” в столицата, където е отказана регистрация на представител на Инициативния комитет на Манолова от председател на секционна избирателна комисия с аргумента, че е “всеизвестен фактът, че Никола Вапцаров е мъртъв”. Всъщност председателят на Инициативния комитет на Манолова Никола Вапцаров е праплеменник на големия поет.

По информация от щаба на Манолова друг фрапантен случай е 26-та секция в 22 СОУ, която оперирала с печата на 25-та секция, т. е. бюлетините, пуснати там, ще бъдат недействителни.
“Дискриминация е проявена към трима души – законно упълномощени представители на ИК на Манолова, които не са допуснати да се регистрират в секция 1, 2 и 3 в 137 СОУ в ж. к. “Люлин”, твърдят още от екипа на Манолова.

Другият сигнал е от 5-та секция в Първа математическа гимназия в “Красно село”, където гражданин е получил предварително попълнена бюлетина за друг кандидат.

БСП също съобщи за подадените от партията сигнали за нарушения. Един от тях се отнася за Пловдив. “Застъпници на “Съюз за Пловдив”, издигнал кандидатурата на Дани Каназирева, организирано участват в попълването на анкетни карти на социологическите агенции, които провеждат екзитполовете в Пловдив”, твърди местният щаб на левицата.

Според БСП манипулирането на екзитполовите има психологическо въздействие върху избирателите. “Предизборният щаб на БСП – Пловдив провежда паралелно преброяване и уверяваме пловдивчани, че няма да допуснем манипулиране на вота. Всеки протокол ще бъде проверен надлежно и сравнен със сканирания такъв на страницата на ЦИК. В последните десет години Пловдив стана терен на много и лоши изборни практики, но днешната е безпрецедентна”, посочват от социалистическата партия.

Според друга жалба на левицата и.д. кметът на столичния район “Красна поляна” Николай Вушовски е провеждал агитация в изборния ден на големи групи хора от ромски произход. “Това се е случило между 8.00 и 9.00 часа, последователно пред 92 ОУ, 75 ОУ и 123 СУ. Действията му са видяни от всички преминаващи хора и представляват грубо нарушение на изборните правила”, посочва щабът на БСП.

В община Благоевград по-рано през деня възникна напрежение пред секцията в село Рилци, предаде БГНЕС. Местни хора се оплакаха, че близо 100-ина граждани, които никога не са били жители на селото, гласуват, при това със съдействието на полицията. “Хора, които никога не са живели в селото, са регистрирани с цел да гласуват за да обърнат вота. Това са 87 македонци и 30-35 от други населени места. Между 8 и 10 от тях гласуваха. Записаха ни личните карти, а те ни лук яли, ни лук мирисали. Успяха да влязат да гласуват 7-8 човека неправилно, които не живеят в селото с помощта на полицията. Това е същият пример като Несебър и Кресна, хора, които не живеят тука, а просто са регистрирани заради изборите. Ние сме подали сигнал в полицията още когато излязоха изборните списъци. Не бяха предприети мерки”, каза Ивайло Димитров от селото.

Повечето от жалбите до ЦИК са свързани с организацията на изборния процес в секциите, а също и с избирателните права, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. По думите му става дума например за непредадени бюлетини на избиратели, за включване на избиратели в заличителния списък, защото са подали заявление по настоящ адрес, или пък не са успели да гласуват, тъй като не са били включени в избирателните списъци по настоящ адрес.

Общо 48 са жалбите са свързани с предизборна агитация. По думите на Андреев основните сигнали не са от съществено значение, тъй като се отнасят до публикации в социалните мрежи или пък за вече съществуващи билбордове и плакати, които са разлепени в рамките на предизборната кампания.

В този списък са и вече установените от ЦИК нарушения във връзка с публикуването на данни от социологическите проучвания, т. нар. екзитпол, каза Александър Андреев. Броят на медиите с това нарушение е четири и за тях са взети решения от ЦИК.

В Централната избирателна комисия има и четири сигнала за купуване на гласове и те трябва да се насочат към районните прокуратури и районните управления на МВР, защото не са от компетенциите нито на ЦИК, нито на ОИК, каза Андреев.

По думите на Андреев и на тези избори избирателната активност следва тенденцията от изборите през 2015 г. с леки разлики в стотни от процентите. Той припомни още, че активността в края на изборния ден винаги се дава въз основа на окончателните резултати, които са обявени от Общинските избирателни комисии, т. е. към края на изборния ден ЦИК не събира и няма да има такива данни. Те ще бъдат допълнително предоставени на основата на цялата информация от окончателните резултати и приетите от ОИК протоколи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *