Основен спонсор на ФИФА бе изтласкан извън стадионите на Мондиал `22

Павилионите за бира ще са на скришни места заради строгите алкохолни правила в Катар

Щандовете за бира на осемте стадиона за световното първенство по футбол в Катар ще бъдат преместени на по-малко видни места, обявиха организаторите само шест дни преди откриването на XXII шампионат на планетата (20 ноември – 18 декември). Потърпевш от решението на домакините ще бъде един от основните спонсори на ФИФА – „Будвайзер“, който има ексклузивните права за продажба на лекоалкохолната напитка на най-големия футболен форум още от 1986 г.

Белгийската компания майка „Анхойзер-Буш Инбев“ (AB InBev) поднови договора си със световната футболна централа преди 11 години, след като получи уверение, че ще може свободно да пласира продуктите си на Мондиал `22 въпреки строгите алкохолни правила, прилагани в мюсюлманското емирство. По онова време Катар тъкмо беше спечелил домакинството (то бе обявено през декември 2010 г.) и обещаваше разхлабване на ограниченията по време на едномесечния турнир.

„На 12 ноември AB InBev беше информирана, че трябва да премести своите павилиони на нови локации, посочени от организаторите. Работим съвместно с ФИФА, за да осигурим възможно най-доброто изживяване за феновете“, написаха в свое официално съобщение от базираната в Льовен пивоварна.

От катарска страна поясниха само, че „оперативните планове са финализирани“.

„Тези планове допускат взимането на решения от екипите за управление на съоръженията относно подобряването на средата във всички локации на състезанията. Това налага реорганизирането на някои фен зони“, заявиха от организационния комитет, без да поясняват кой е взел конкретното решение за преместване на бирените щандове на скришни места.

Въпреки че ФИФА не публикува стойностите на отделните комерсиални договори, спонсорски сделки като тази с „Анхойзер-Буш“ носят на централата в Цюрих десетки милиони долари. Преди четири години по време на Мондиал `18 в Русия павилионите за бира бяха подредени на едни от най-видните места на ст. „Лужники“ в Москва. Щандовете на „Будвайзер“ и тези на „Кока-Кола“ (основен партньор на ФИФА още от 70-те години на ХХ век) бяха поставени от двете страни на паметника на Ленин пред централния вход.

Компромисното решение за продажба на бира в Катар беше оповестено едва през септември, когато домакините обявиха, че феновете ще могат да консумират напитката в традиционния ѝ вид само преди и след мачовете в периметъра на стадионите. А по време на самите двубои позволена ще бъде единствено продажбата на безалкохолния вариант Bud Zero.

„За корпоративните клиенти и ВИП гостите ще се предлагат още шампанско, вина и други спиртни напитки в ресторантите и салоните на стадионите. Достъп до алкохол ще имат и туристите, настанени в хотелите от висок клас и в трите круизни кораба, наети от домакините като плаващи хотели за времето на световното първенство“, поясниха тогава от ФИФА.

В основната улична зона за запалянковците, наречена „ФИФА Фен Фестивал“, продажбата на „Будвайзер“ ще е позволена само след 18:30 ч. местно време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *