Освободеният зам.-шеф на ДАНС ще заведе дело за отстраняването си

„Извършена е проверка дали съм нарушил престижа на институцията. Имам две награди за тази година, не знам как не си изпълнявам задълженията тогава. Ще заведа дело за отстраняването ми.“ Това заяви пред репортери бившият вече зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков по повод отстраняването му от поста.

„По закон това е единствената точка, на която могат да стъпят, за да ме отстранят“. Така той коментира мотивите за освобождаването си от поста. В понеделник беше отстранен заради системно несправяне със служебните задължения и уронване престижа на Агенцията. По думите му може да е допускал някакви грешки през седемте години, в които е заемал поста, но не смята, че те са толкова големи, че да доведат до освобождаването му.

Овладяване на службите – това посочи като голяма цел на отстраняването му.

За уволнението си бившият зам.-шеф на ДАНС разбрал от свои колеги в понеделник преди обяд. Официално той не е бил уведомен за решението на Министерския съвет. В мотивите за освобождаването му пишело: системно несправяне със служебните задължения и уронване престижа на Агенцията: „Едва ли не аз не мога да си върша работата. На тази позиция съм от почти 8 години, многократно съм награждаван, като тази година имам поне две награди за добре свършена работа, което действително е много странно като подход от една страна. Последно, когато говорих с председателя на Агенцията – бившия председател Димитър Георгиев, той ми каза, че още по времето на предишния служебен кабинет на президента Радев е имало натиск към него да бъда освободен от тази длъжност.“

Според Недялков една от най-вероятните причини за освобождаването му са „резултатите, които постига Агенцията в успешни реализации срещу редица олигарси“ и срещу „развитата шпионска мрежа“. Причината можело да е и „личен мотив“ – заради подписа му за отнемането на достъпа до класифицирана информация на Бойко Рашков.

При първата среща на Недялков със служебния премиер Стефан Янев, на която е присъствал и Бойко Рашков, основните въпроси, които били отправени към него били за детайлна информация, която трябвало да подготвят и докладват за шпионския случай. „Впоследствие г-н Рашков се обърна към мен и попита защо не отнема достъпа до класифицирана информация на главния прокурор, на което аз му отговорих, че той има по право и това няма как да се случи, но някак отговорът ми беше приет като едва ли не оправдание от моя страна“, посочи бившият зам.-председател на ДАНС.

По думите му служебният вътрешен министър Бойко Рашков е изнасял класифицирана информация. Заради това е отнет и допускът му.

Недялко Недялков бе категоричен и че не са подслушвани политици. Това е показала вътрешната проверка, от която доклад вече бил даден на премиера Стефан Янев и президента Румен Радев.

В момента в службата тече проверка на бюрото за контрол над СРС. Недялков потвърди, че се познава с шефа на бюрото Илко Желязков и е бил на негов рожден ден. Отрече да се познава с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *