Председателят на Народното събрание Росен Желязков бе освиркан на Шипка, докато поздравяваше събралото се множество по случай националния празник – 3 март.

В речта си той посочи, че 146 години от онзи паметен ден, когато след многовековно османско робство България е била освободена, няма друго място освен този връх, който така символно да олицетворява националната гордост и националния идеал, готовността на българите да жертват живота си за Освобождението на отечеството.

Този връх са българските Термопили, този връх избърсва срама от челото на България, както казва дядо Вазов – “Беласица стара, новий Батак”. Това е мястото, където България се увенчава с венците на саможертвата на българските опълченци, с кръвта, която е в краката ни. Защото тази земя е пропита с кръвта на българските опълченци, на руските воини, на воините от Румъния, Сърбия, Черна гора, Украйна, Беларус.

Тази земя е символ на стремежа за свобода, на стремежа за единство, тя е символ на нашата национална гордост и тази земя- нашата любима България днес ни задължава да бъдем мъдри и да надмогнем дребнотемието на деня, за да бъдем достойни за тези, които дадоха живота си. За да пребъде България – от урва на урва и от век на век. Да живее България”, бяха думите на Росен Желязков, които едва ли се чуха от дюдюкащото и свиркащо множество.

След него говори президентът Румен Радев, при чието слово множеството запази мълчание и бурно ръкопляска.

Тук, на увенчания с вечна слава връх подвигът, на нашите опълченци, застанали рамо до рамо с воините от армията на руския император Александър Втори, отвори пътя към свободата на България.

И точно тук – пред очите на целия свят – с камък и кръв бе предначертано нашето бъдеще. Днес сме се стекли хиляди от всички краища на родината, за да заявим, че 3 март не ознаменува само победата на бойното поле.

Трети март не е само датата на един международен договор, както нерядко се опитват да го представят. Трети март излиза далеч извън рамките на конкретните събития от епохата на Освободителната руско-турска война и той е много повече от един исторически триумф.

Трябва да знаем, че 3 март е нашата памет и почит към саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството.

Трети март е нашият национален идеал за свободна, обединена и европейска България. Трети март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък“, подчерта президентът, който благодари на гражданите, че са опазили националния празник от посегателства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *