Ортак на „Артекс“ изля бетон в Синеморец

Нов строеж започва на метри от брега в Синеморец, съвсем близо до забележителните скални образувания “Корабите”, пише днес екип на Биволъ.

Бетонът вече е излят и върху него ще изникне вила, за което РИОСВ-Бургас е дала положително становище. Това няма да е първата постройка, която ще се вклини в уникалния девствен пейзаж край Синеморец. Проблем е, обаче, че действащ ОУП няма, а има действащи заповеди издадени от МРРБ и МОСВ за забрана за всякакви строежи извън регулация в Парк “Странджа”.

Снимки на излетия бетон и видеоклип са публикувани във Facеbook от местен жител. От него се вижда, че липсва задължителната табела, посочваща типа на обекта, инвеститора, фирмата-строител и съответните строителни разрешителни.

От всички урегулирани имоти в този район, само за два е наличен ОВОС, който е задължителен за инвестиционни предложения в Натура 2000 и двете Защитени зони „Странджа“ – за опазване на природните местообитания и за опазване на птиците. Това са имотите с кадастрални номера 66528.2.262 и 66528.2.263.

За определяне на собствеността на терена от Биволъ са използвали данните в проекта “Първа Линия“. Той е създаден миналата година с дарения от спомоществователи на сайта за разследваща журналистика и целта му е била да се разкрие кой е облагодетелстван от новия (все още неприет) ОУП на Царево. Без изненади, имотите на Йордан Цонев от ДПС в Резово се оказаха в строителни граници.

Сега “Първа Линия” позволява да се води мониторинг на имотите по брега в Парк “Странджа”. Така става ясно, че новият бетон е излят върху имот 66528.2.262, който е собственост на арх. Добромир Добрев.

В края на 2016 г. по инвестиционно предложение на Добрев е издадено положително становище от РИОСВ-Бургас за инвестиционно намерение “Изграждане на вилна сграда в ПИ № 66528.2.262, по КК на с. Синеморец, община Царево”. ОВОС за съседния имот с номер 66528.2.263 е одобрена съвсем наскоро през септември т.г. от РИОСВ-Бургас. Там ще се строят две жилищни сгради.

Всичко това не би трябвало да се случва, докато не е приет новият ОУП на Царево, но е факт, въпреки забранителните заповеди от две министерства. Очевидно натискът на собствениците на апетитните имоти на първа линия дава резултат и въпреки забраните се одобряват ПУП на парче по неясни критерии.

Ортак на Артекс

Добромир Добрев е член на Камарата на архитектите към Регионална колегия София и е автор на няколко проекта в столицата. Сред тях е “Фамилия саут парк”, който се рекламира като “зелен” и замислен да “доближи жилищата до природата“. Инвеститор в този обект е “Нова Сити Груп”. Арх. Добрев се явява управител на няколко фирми от групата “Нова Сити” – “Нова Сити Груп”, “Нова Сити Лукс”, “Нова Сити Резидънс” и т.н. Собствениците са израелски граждани.

Строителството е възложено на “Артекс инженеринг”. През 2015 г. Добрев и собственикът на “Артекс” арх. Пламен Мирянов заедно откриват “Фамилия саут парк”. От скандалите покрай апартамента на Цветанов научихме, че в “Артекс” много държат на религиозната символика. “Саут парк” не прави изключение.

След Акт 16 за пред тленната власт, проектът на Добрев и Мирянов е вкаран в експлоатация и за пред Всевишния – със задължителния водосвет.

Връзката между фирмата на Мирянов, прочула се покрай #Апартаментгейт и инвеститорите от “Нова Сити” не е мимолетна. Освен “Фамилия саут парк”, “Артекс” е изпълнител и на други проекти на инвестиционната група, пише специализираният портал за архитектура и строителство “Ситибилд“, който е отразил церемонията по откриването на обекта.

В нарушение на две министерски заповеди

“Законът изисква устройството на имотите да отговаря на предвиджанията на Общ устройствен план, а община Царево няма действащ такъв”, коментира във Facebook природозащитникът Тома Белев.

Той подчертава, че има заповеди за спиране на действието на предишен ОУП, който бе приет без екологична оценка. Двете специални заповеди за спиране на действието на ОУП на Царево са издадени от МОСВ и МРРБ. “Въпреки всичко се строи и се лее бетон в защитена територия със съдействието на РИОСВ Бургас и ДНСК”, заключава Тома Белев.

Засега липсва публична информация за строителното разрешително, каквото трябва да има издадено от община Царево. Репортер на Биволъ е опитал да се свърже с арх. Добромир Добрев на публичния му телефон за контакти, но той не отговарял.

Със или без разрешително, кадрите от изливането на бетона са красноречиви: “доближаването на жилищата до природата” е в процес да се случи за самия Добрев на едно от най-привлекателните места по българското крайбрежие.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *