„Орлов мост“ остава блокиран след неуспешни преговори с протестиращите

Полицията арестува бившия ПР на община “Младост” Петър Кърджилов след сблъсък с възрастна жена

Протестиращи продължават блокадата и импровизирания палатков лагер на Орлов мост, където прекараха втора поредна нощ.

Тази сутрин при тях дойдоха представители на Столична община, които направиха опит да ги убедят бъде пуснато движението на градския транспорт. “Искаме диалог и разбиране,” заявиха пред БНТ от Столична община. Протестиращите обаче са категорични, че няма да пуснат движението на градския транспорт, дори само на част от линиите, така че преговорите завършиха с неуспех.

Гражданите от палатковия лагер са снабдени с вода и храна, а до късно снощи на кръстовището имаше музика, танци и барбекю. Въпреки блокадата, в късната част на вечерта протестиращите пропуснаха няколко автобуса от линиите на градския транспорт.

Протестиращите не отстъпват от исканията си и заявиха, че ще останат на Орлов мост, докато правителството и главният прокурор не подадат оставка.

Напрежение възникна между един от протестиращите на Орлов мост и жена, която заяви, че идва, за да се опълчи на блокадата и да подкрепи правителството. Бившият PR на община „Младост“, когато неин кмет беше Десислава Иванчева, Петър Кърджилов нападна жената, докато тя даваше интервю за NOVA. Кърджилов плисна вода от бутилка в лицето й и й се разкрещя „Марш от тука!“, след което се опита да вземе бастуна на жената. Присъстващите на мястото полицаи му сложиха белезници и го отведоха.

След инцидента жената посочи, че искала да покаже истинските лица на протеста. Протестиращ пък беше категоричен, че случилото се е провокация, тъй като възрастната жена цял час обикаляла Орлов мост и псувала недоволстващите, размахвайки бастуна си. Това е предизвикало по-острата реакция на арестувания малко по-късно мъж.

„Госпожата ни псува и ни замеря с бастун. Не съм употребил алкохол. Боли ме! Няма причина за ареста. Документите ми са в палатката, искат да ме отведат без документи“, каза Кърджилов преди да бъде откаран от полицията. Жената също беше отведена от органите на реда.

 

Веднага след инцидента СДВР даде специален брифинг. “Вдигаме с една степен тона, коментираме състоянието на обстановката. Преди час се случи инцидент, от няколко дни предупреждаваме за това. На “Орлов мост” възрастна жена с бастун е спряла при протестиращите и е изказала мнение. Един от протестиращите се насочва към нея и изхвърля съдържанието на чашата, която държи в ръката, след което тя му посяга с бастун. Трябва да анализираме тази ситуация и да преценим от коя страна е извършена провокация. Всеки ще носи отговорност за своето поведение. И двете страни са в първо районно, ще преценим кой е виновен“, обяви Тони Тодоров, зам.-директор на „Охранителна полиция“ към СДВР.

“Не можем да говорим за физическо насилие. Абсолютно професионално задържане. Имаме огромен брой сигнали на граждани, които се чувстват много засегнати от създалата се ситуации. Сред тях има инвалиди. Снощи за пореден ден имаше жена с нетрезво състояние, беше влязла в ролята на служител на МВР и провокираше полицаите, караше ги да спират автомобилите и да проверяват шофьорите за алкохол и наркотици“, оплака се той.

„Разговорите протичат по друг начин, когато ги няма медиите, това вие го тълкувайте. Постоянно се говори с хората на протестите, днес следобед ще имаме по-сериозна среща с тях“, заяви Тодоров на въпрос защо не правят нищо по отношение на затворените кръстовища.

Градският транспорт в София е с променено разписание за втори пореден ден. Движението остава блокирано на ключовото кръстовище на Орлов мост, както и по бул. „Цар Освободител“.

Очаква се и през днешния ден да има засилен трафик по съседните улици и булеварди. Препоръките към гражданите са да използват метрото, което към този момент не е засегнато от протестите. Тъй като днес е петък, изходите на София са подготвени със специални програми на светофарите, така че да се облекчи трафикът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *