Олигархичен кръг ли назначава министрите?

Шипка се превърнала в място за ултраси и агресия, коментира политологът Румяна Коларова

Това правителство бе направено под външен натиск, а сега нашите депутати са оставени да си разиграват коня. Самите министри са назначени от определени олигарси, свързани с Бойко Борисов и Делян Пеевски, с братя Домусчиеви… Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ политологът доц. Мария Пиргова.

„В България има същия олигархичен модел като Русия и Украйна. Какво договарят Мария Габриел и Николай Денков? Виждаме, че те нямат капацитет за това. Нямат поглед върху министрите, които просто не са техни“, коментира тя.

Според нея, ротацията е нещо, което не е съвсем легитимно като политическа практика. „Получи се някакво съединение на партии с много различни позиции без коалиционно споразумение. Ако има такова, ще може да говорим за легитимност“, изтъкна доц. Пиргова.

Колегата й доц. Даниел Смилов пък изтъкна, че президентът Румен Радев трябваше да е на по-голяма висота на националния ни празник и да не допуска раздор.

„Някои хора се опитват да оправдаят путинизма, като го вкарат под политиката на Александър II, към която безспорно българският народ трябва да изпитва благодарност, защото модерната българска държава е създадена благодарение на нея“, добави той.

„Ротацията се оказа най-доброто в ситуацията, в която сме. И двете страни искат да има споразумение. Едната не желае то да се нарича коалиционно. Има основания за това, за да не подчертава политическа близост с друга партия“, коментира доц. Смилов.

„Разбираме, че България е много зле, но има пред нея един прозорец – да влезе в еврозоната, което означава, че нещата са доста по-позитивни и една тежка политическа нестабилност може да го затвори“, каза още той.

Политологът Румяна Коларова пък заяви, че Шипка става място, където най-радикалните ултраси на русофилството не само, че се събират, но и показват агресия. „Трети март е национален празник. Беше объркано и подменено това, което е смисъл на Шипка. Всички знаем, че опълченците са се били рамо до рамо с руски, финландски и украински бойци“, добави тя.

„Председателят на парламента бе освиркан, но това не е прецедент. Кирил Петков бе замерван с топки“, припомня Коларова.

„Голяма грешка на президента беше да се политизира Трети март, да се превръща в движение. Дали този политически проект ще се реализира под егидата на Радев няма значение. Това място трябва с общи усилия да го предефинираме“, каза още тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *