“Не мисля, че има възможност „Турски поток” да ни заобиколи. Голяма част от тръбата вече е готова – до границата на България, въпросът е какво се случва в страната ни. Но все пак ние сме рецидивисти по отношение на прекратяване на големи проекти, нека си спомним „Южен поток”. Докато не потече потокът, всичко е възможно да се случи”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по бТВ бившият енергиен министър Румен Овчаров. “След като започнат да идват американски специалисти в България, значи ще искат нещо – дали ще са самолети, дали изграждане на топлоелектрически централи в комплекса „Марица – Изток”, дали ще е замяна на руското ядрено гориво с американско, нещо ще трябва да направим”, прогнозира той.

Президентът Владимир Путин заяви в началото на месеца, че България бави реализацията на продължението на „Турски поток” на своя територия и е възможно Русия да намери други възможности за реализирането на проекта.

Забавяне в изграждането очевидно има, защото в края годината този газопровод в една трета от обема си вече трябваше да работи, поне с транзита към Сърбия. За съжаление това няма да се случи, прогнозира Румен Овчаров. Съмнявам се, че ще се случи и до май месец следващата година, както твърдят, добави той.

„Според мен Путин доста лежерно предупреди България, защото ние не сме страната, която ще попречи при евентуално неразбирателство между Русия и Украйна да се спре транзитът”, каза още бившият енергиен министър.

„Няма да се спре транзитът през Украйна, защото не е готов „Северен поток”. Дания забави поне с шест месеца завършването на „Северен поток”, така че сега вече искат или не, Русия и Украйна ще трябва да постигнат някакъв компромис, поне за този зимен сезон, защото по-голяма част от Западна Европа, пък и Източна, ще остане без доставки на природен газ”, обясни Румен Овчаров.

Той отбеляза, че „Турски поток” продължава през България към Сърбия и Унгария, така че тези страни при евентуално спиране на транзита, също биха останали без природен газ.

„Миналата година по това време парламентът прие промени в енергийната стратегия на България, която предвиждаше да започнат преговори по промяна на съществуващия до сега транзитен договор. Мисля, че и сега „Булгаргаз” водят преговори за промяна на входната точка към България, така че може би още от януари ще получаваме природен газ през „Турски поток””, посочи Румен Овчаров.

Според него това дори ще бъде и по-евтино, защото Румъния през лятото на тази година е увеличила драстично транзитните такси. Така, че входна точка на границата с Турция е значително по-изгодна икономически, отбеляза той.

От посещението на американски експерти в АЕЦ „Белене” и АЕЦ „Козлодуй” не може да се очаква нищо съществено, каза още бившият енергиен министър.

„Трябва да сме наясно, че САЩ не развиват ядрена енергетика в последните 40 години след ядрената авария в електроцентралата „Три Майл Айлънд“ през 1979 г.”, припомни той.

След като започнат да идват американски специалисти в България, значи ще искат нещо – дали ще са самолети, дали изграждане на топлоелектрически централи в комплекса „Марица – Изток”, дали ще е замяна на руското ядрено гориво с американско, нещо ще трябва да направим, прогнозира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *