„Овергаз“ ни доставя американски втечнен газ през Албания

„Овергаз инк.“ се е договорила с „Екселерейт енерджи инк.“ от САЩ да поучава регазифициран втечнен природен газ ( LNG) през планирания терминал във Вльора, Албания. Двете компании са подписали меморандум, който предвижда двете страни да договорят доставката на до 1 млрд.куб. м годишно за 10 години, съобщава „Сега„. На сайта на компанията съобщение няма.

Успоредно с наложените санкции на ЕС над Русия заради нахлуването й в Украйна всяка от страните в общността търси начини да се откаже от газовата си зависимост от Русия.

Посочва се, че терминалът във Вльора ще се свърже с Трансадриатическия газопровод чрез газопровода Вльора – Фиер.

Оливър Симпсън, вицепрезидент „Търговия“ на „Екселерейт“, е цитиран да казва, че споразумението с „Овергаз“ е „първото от поредица, които ще дадат решение за липсата на диверсифицирани доставки в региона“.

Светослав Иванов, изпълнителен директор на „Овергаз“, определя подписването на това споразумение като „феноменален пример за напредъка по пътя към енергийна диверсификация и енергийна сигурност в Европа и по-специално на Балканите“.

В публикацията се посочва, че настоящото споразумение идва след предходни меморандуми между „Екселерейт“, „Снам“, „Албгаз“ и между „Овергаз“ и „Албгаз“, чиято цел е да се използва потенциалът за сътрудничество при изграждането на газопровод от терминала във Вльора до другата газова инфраструктура в Албания.

Групата Овергаз

е създадена през 1991 г. „Овергаз“ е най-голямата българска частна компания в областта на природния газ с водещи позиции в развиването и предоставянето на инфраструктурни услуги в областта на газификацията. Дейностите на групата обхващат цялата верига на проучване и развитие, доставка, разпределение и продажба на природен газ на едно и на дребно. „Овергаз Инк.“ АД е най-големият независим доставчик и участник на пазара на природен газ. Компанията първа придобива достъп до инфраструктурната мрежа, с което открива пътя за пазарна либерализация. Част от групата е „Овергаз Мрежи“  – най-голямата газоразпределителна компания в България, която към момента предоставя услуги на повече от 81 000 крайни клиенти, притежава над 2500 km газопроводи в България и има планове за бързо разширяване в близко бъдеще.

„Екселерейт Енерджи“

(Excelerate Energy, Inc.) е компания за ВПГ със седалище в САЩ, а именно в Удландс, щата Тексас. Основаната през 2003 г. от Джордж Б. Кайзер „Екселерейт“ предоставя интегрирани услуги , свързани с ВПГ – от  регазификация от плаващи терминали (FSRU) до изграждане на инфраструктура за доставка на ВПГ. Екселерейт има представителства в Абу Даби, Антверпен, Бостън, Буенос Айрес, Чатограм, Дака, Доха, Дубай, Хошимин, Манила , Рио де Жанейро, Сингапур и Вашингтон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *