Областен управител от ГЕРБ обжалва данъци, а кметове на ДПС го топят пред Борисов

Екшънът е част от враждата между ДПС и ГЕРБ в Кърджалийско

Цветен управленски екшън се разиграва в Кърджалийско. Всичките седем кметове на ДПС подеха днес своеобразна наказателна акция срещу областния управител Никола Чанев (ГЕРБ), защото на пет от тях той обжалва в съда повишението на местните данъци. Те смятат да го натопят за действията пред началника му Бойко Борисов. От своя страна Чанев извади пред журналисти кошница с хранителни продукти, за да покаже какво коства на едно докаминство увеличението на ставките.

Кметовете се заканиха да не участват в никакви срещи с губернатора, да не партнират в проявите му. Надяват се и на разговор с премиера Борисов, за да питат знае ли той, че Чанев спира повишаването на налозите, след като то бе  заръчано централно от самия Борисов и финансовия министър Горанов. “Чия политика провежда областният управител? Очевидно не тази на правителството”, заяви кметът на Кърджали Хасан Азис, който на пресконференция се изяви като лидер на недоволството.

Областните управители имат право да атакуват актове на местната власт при незаконосъобразност. Според Чанев решенията в петте общини не са взети с поименно гласуване на съветниците, каквито били законовите изисквания. Отделно имало нарушения на наредби. В мотивите си той изтъква и други причини – повишението няма да доведе до по-добро качество на живота, не се подкрепя от хората, а и е в големи диапазони в различните кърджалийски общини.

Чанев се защити зрелищно в социалните мрежи:  “Не приемам ултиматуми от кметовете. Законодателят ми е дал правомощия да обжалвам актове на Общинските съвети, които са приети в противоречие със закона, каквито са поправките в наредбите за вдигане на местните данъци и такси. Тези решения не са в интерес на гражданите и обществената подкрепа за тях е нулева. Не съм отговорен за управленската некомпетентност на общините. Длъжен съм да упражнявам контрол по законосъобразност. През 2017 и 2018 г. съдът отмени същите решения на Общинските съвети, което доказва правотата ми. Проблемът на местната власт не е липсата на средства, а на капацитет. Реакцията на кметовете е грубо вмешателство в работата на регионалната изпълнителната власт и опит за натиск за неизпълнение на законовите ми правомощия от представители на партия, член на Европейския алианс на либералите и демократите. Винаги съм бил за диалог с местните власти в полза на гражданите, но няма да бъда мокър печат на решения в ущърб на обществото”.

Целият скандал е част от силно обтегнатите отношения между ГЕРБ и ДПС на местно ниво. На изборите през есента Чанев, който е близък до шефа на парламента Цвета Караянчева, конкурира Азис за кметския стол в Кърджали. В последните година-две двамата влязоха в остри публични разпри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *