Обещаните от Борисов инвестиции не се случиха

„Фолксваген“ отива в Турция, корейците мълчат за рекламираното от премиера вложение за 1,5 млрд. долара

Обещаните от премиера Бойко Борисов големи чужди инвестиции у нас няма да се случат. Вчера стана известно, че „Фолксваген“ преговаря единствено с Турция, а за обещаните от него вложения от Корея за 1,5 млрд. долара корейците мълчат.

Рекламираната от Борисов евентуална южнокорейска инвестиция е за производството на батерии на електромобили, което е сред най-замърсяващите околната среда производства. Това стана ясно вчера след негова срещата с корейския му колега Ли Нак-йон. Според Борисов по отношение на разговорите за инвестиции в сферата на производството на батерии за електрически автомобили, сме много близо до развитие на процеса. „Но тъй като касае частни компании – надявам се на цялата политическа подкрепа на нашите колеги от правителството в Корея, както и на автомобилната промишленост“, е казал Борисов. От корейска страна обаче не коментират тази тема. По-рано тази седмица при посещението си в развойния център на компанията „Хюндай“ той обясни, че имало дадена оферта на корейците и се чакало решение. Според него България била известна със заводите си в автомобилостроенето.

Междувременно стана известно, че плановете на германския автомобилен концерн „Фолксваген“ за новата му фабрика в Източна Европа стават все по-конкретни. „В момента сме в заключителни преговори с Турция“, е заявил производственият директор на марката VW Андреас Тостман в четвъртък в Берлин пред репортери. Той смята, че разговорите ще приключат след около две седмици – може би дори по-рано“. В момента става въпрос за „окончателния дизайн на договора“ и за това „споразумението да е готово за подпис“. На въпрос дали все още преговарят с други партньори, Тостман заявява, че в момента компанията е съсредоточена върху финализирането на договора с Турция, пише германският Handelsblatt.

Според източниците заводът ще произвежда вероятно 300 000 автомобила годишно за износ в Източна Европа. В завода в Маниса, близо до Измир, се очаква да работят около 4000 души. Строителството може да започне в края на 2020 година, а производството през 2022 година според източниците.

Стана известно, че сръбският президент Александър Вучич е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел в кулоарите на 74-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Пред нея той изразил „огорчението“ си от това, че германският автомобилен концерн „Фолксваген“ е предпочел да построи завод в Турция, а Меркел е отбелязала, че и българският премиер Бойко Борисов също се оплаква от това, пише белградският ежедневник „Политика“, цитиран от „Фокус“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *