Носенето на слушалки може да доведе до проблеми със слуха

Не притискайте слушалките дълбоко в ухото, да не се приближават до тъпанчето

Отоларингологът и кандидат на медицинските науки Владимир Зайцев съветва как да избегнем опасностите при продължително носене на слушалки, пише БГНЕС.

Навикът да се носят слушалки, поставени в ушите през голяма част от деня може да доведе до УНГ заболявания. Поради факта, че ухото е запушено за много дълго време, може да се развие гъбичен отит на средното ухо (отомикоза), обясни лекарят. Според него хората, които използват слухови апарати или работят със слушалки, например в кол центровете, са особено изложени на риск. Проблеми могат да възникнат и ако слушалките влязат в контакт с ушната кал.

„Не забравяйте, че в ушния канал има сяра и чрез запушване на ухото със слушалка, ние просто изтикваме съдържащата се в ушната кал сяра дълбоко навътре. Така притискана тя се прикрепя към тъпанчето и се образува плътна сярна запушалка. Това ще доведе до усещането, че ухото е запушено и до дискомфорт, а след това ще се развие така наречения контактен отит на средното ухо“, предупреди Зайцев.

Също така, когато слушалката се притиска по-дълбоко в ухото, тя се приближава до тъпанчето, което може да с течение на времето да доведе до проблеми със слуха, особено при слушане на силна музика. Лекарят отбеляза предимството на слушалките, които не се поставят в ухото, а покриват добре ушната мида, което ви позволява да се изолирате от околния шум и да чувате всичко добре, без да увеличавате звука до пълната му сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *