Нов цирк! Прокуратурата обяви заговор на обвиняеми, бизнесмени, политици и журналисти срещу Гешев и МВР

Прокуратурата излезе с бомбастично съобщение за мащабен заговор между престъпници, бизнесмени, политици и журналисти, чиято цел била смяна на началници в МВР и дори на главния прокурор Иван Гешев. В пресконференцията участваха самият Гешев, директорът на НСлС Борислав Сарафов, директорът на националната полиция Атанас Илков и ръководителят на градската прокуратура Илияна Кирилова.

Заверата бе представена чрез записи, открити в дома на арестуван по дело за наркотици преди няколко дни.

Става дума за Дилиян Георгиев, задържан през 2019 г. по дело за изнудване на депутата от ДПС Делян Пеевски.  В дома му бил открит списък с имена на прокурори, съдии и следователи, озаглавен „Вредители за уволнение“. Те са служители на закритите специализирани съд и прокуратура, но в списъка са уточнени и настоящите им длъжности.

По отделно производство за издирване е обявен мъж с инициали Т.И., сочен за съмишленик на Георгиев.

При обиските по тези производства са открити бележки и флашки със записи на телефонни разговори – общо 15 броя, в които участват петима души. Според описанията на файловете един от участниците в тях е бизнесменът Красимир Каменов – Къро, сочен от години за влиятелна фигура в ъндърграунда. Друг участник е арестуваният Георгиев. В записите се споменават имена като „Цецо от Белград“, който плащал за американски лобисти, Бобока, говори се за 400 хил. евро, за да бъде отстранен висш служител на МВР, споменава се името на партия „Продължаваме промяната“, а бивш министър е назован с прякора си, говори се и за „Кирчо и Асенчо“.

В част от записите се говори, че Гешев е „пътник“. Участниците обсъждат неговото посещение в САЩ. Намеква се, че има организация той да бъде атакуван с компромати, за да бъде оставането му на поста невъзможно и се обяснява, че трябва да бъде „сготвен“ добре.

Самият главен прокурор определи записите като атака от олигарси и организирана престъпност срещу институциите и гражданите.

Записите бяха излъчени от прокуратурата на пресконференция без никакви допълнителни разяснения по тях. Вместо това разследващите се оправдаха, че голяма част от останалите материали били секретни и не можели да ги показват. И заявиха, че всеки сам може да си направи изводи от чутото.

Това частично представяне на доказателствата обаче води единствено до интерпретация на база половинчата информация, гарнирана с внушения.

В края на пресконференцията, въпреки твърденията за множество доказателства, шефът на следствието Сарафов обобщи така:

В мен буди искрено недоумение кое е най-малкото общократно, което свързва хора от различни обществени прослойки – от ъндъргаунда, хора интелигентни и хора малообразовани. Кое е това обединително звено, кое е общият интерес, който свързва всички тези лица? За мен това е наистина необяснимо, както като професионалист, така и от чисто човешка гледна точка„.

 

Неустановено лице, за което има данни

От прокуратурата специално подчертаха, че имената на звуковите файлове не са променяни, т.е. оставени са така, както ги е написал авторът им. Въпреки оскъдните подробности за контекста на разговорите, разследващите все пак даваха кратки описания – например колко са участниците, къде се провежда разговорът и кой е установен. Така многократно бе споменато, че един от тях е „лице, чиято самоличност предстои да бъде установена, за което има данни, че е журналист„.

Без да се споменават името му, бе изчетено, че в един записите става дума за разследващия сайт Bird и Димитър Стоянов, пак по данни на автора на записите. По същия начин, уж случайно се промъкнаха „Кирчо и Асенчо“, „Продължаваме промяната“ и „Кокорчо“. Има и разговор на име „Къро – министър“. В него соченият за министър обяснява:

Чакай да видиш какво съм им подготвил. Това искам да го гледаш по телевизията. И ще видиш как ще гледаш циркова, бал с маски и така нататък„.

Супер, супер. Ти хубаво ги подкара с Кирчо и Асенчо„, отговаря събеседникът.

От този диалог изобщо не се разбира кого имат предвид двамата.

И „Магнитски“

В един от разговорите тримата участници обсъждат политическата обстановка у нас след налагането на втората порция санкции по глобалния закон „Магнитски“. В списъка попадна и бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов.  „Хубавото е, че са казали на Бойко, че в другия „Магнитски“, ако не сменят Гешев, ще бъде той. Щото Влади Горанов ги е вземал тез пари от Черепа, ама къде ги е носил? Нали се сещаш„, казва един от участниците.

Влади Горанов със сигурност ще го изпържи, като го гледам, той един шамар душичка носи. Един задържат ли, те са такива отрепки. И ще почнат да се пържат един друг, от страх ще се редят, щото никога не са били уличници или бандити„, е отговорът.

Не, това не са СРС-та

Излъчените в четвъртък записи не са от специални разузнавателни средства. Според прокуратурата те идват от флашки на обвиняемия за наркотици Георгиев. Гласът на единия от участниците в тях винаги е модулиран и намекът е, че това Къро.

В миналото държавното обвинение е било силно критикувано заради публикувани записи от официални СРС-та. Ясно е, че разговорите са водени наскоро. Прокуратурата цитира някои дати от края на февруари, а самите участници в тях говорят за изборите на 2 април.

Истинността на 15-те звукови файла не е потвърдена в рамките на разследване. Гешев обясни, че са отделени материали, за да се образува дело за престъпна група, създадена с цел търговия с влияние. Кога ще се случи това и до какво ще доведе, не е ясно.

Завладяната държава и руската връзка

Може би виждате това, което вие медиите, наричате „завладяната държава„, коментира след края на излъчването Гешев. Той добави, че някъде из доказателствата видял „ВТБ“ и милиони.

ВТБ ако е руската банка, която е в санцкионния списък на САЩ и е била съдружник в КТБ, как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането от някои лица, които предстои да бъдат установени и посочени като „Цецо от Белград“ на лобисти. Едва ли вие се съмнявате за кой става въпрос. Дали това не е зловредно руско влияние и организации и структури, които противоречат на нашите съюзнически ангажименти„, запита риторично главният прокурор.

Откакто е встъпил в длъжност, той настойчиво се опитва да компенсира критиките и недоверието на западните партньори към работата му с внушения, че е жертва на „зловредно руско влияние“. Чрез кого и как се материализира това влияние срещу него, Гешев все още не е разкрил – или поне не е обявил.

Връзката с Пеевски

От прокуратурата обясниха, че един от участниците в заговорническите разговори е румънецът Овидиу Семенеску, обвиняван преди години в корупция от властите в родината си. Любопитна подробност е, че неговото име изскача и по разследване за изнудване на Пеевски отпреди години. По същото производство обвиняеми бяха арестуваният сега Георгиев и друг румънец – Дорин Йордаке. Тезата на спецпрокуратурата беше, че от Пеевски и Ахмед Доган са били изнудвани за 12 млн. евро, за да бъдат премахнати имената им от европейски доклад за контрабанда на цигари. По това производство и Йордаке, и Георгиев се признаха за виновни след като прекараха месеци наред в ареста. Те бяха осъдени, но тъй като вече бяха излежали сроковете, бяха освободени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *