Нов зам.-министър изхвърчал от НАП заради афера с ДДС

Александър Свраков се оказва в епицентъра на скандала, който е свързан и със съмнения за пране на пари

Най-новото попълнение в екипа на Министерството на финансите е Александър Свраков. Служебният премиер Гълъб Донев го е назначил за заместник-министър.

Свраков е човек от системата – има дълъг опит в НАП, включително и на ръководни позиции – бил е началник в Данъчна служба „Лозенец“ в София и е ръководил ключовата дирекция „Обжалване и управление на изпълнението“ към Централното управление на приходната агенция. „Има богат опит в частния сектор в сферите на данъчното облагане и на данъчното законодателство“, добавя официалната справка за новия зам.-министър, изпратена до медиите.

Именно докато е шеф на дирекцията „Обжалване“, която разглежда възраженията срещу данъчни ревизии и проверки, Свраков се оказва в епицентъра на скандал за източване на ДДС и пране на пари. В разгара на разследването за 1.2 млн. лева той и още шестима от НАП са уволнени. Това се случва през март 2007 г. Освободените са подготвили документацията за връщането на 1.2 млн. лева ДДС на ЕТ „Силвестър-МК-Красимир Стефанов“, пише в. Сега.

Уволненията идват след анонимен сигнал, подаден до прокуратурата – най-вероятно от човек, работещ в приходната агенция. Тогавашният директор на НАП Мария Мургина разказва за случая:

Целият ДДС от 1,2 млн. лв. е само от една фактура за продажба на резистори. В сделката участва ЕТ „Силвестър-МК-Красимир Стефанов“. Едноличният търговец си е местил неведнъж седалището, което е типично за рискова фирма, имало е и сигнали от полицията и прокуратурата, а колегите не са изследвали подробно сделката, преди да одобрят връщането на ДДС, обяснява Мургина.

Самата история с внушителния данъчен кредит е дълга. Фирмата иска възстановяване на ДДС, след като НАП отказва, обжалва отказа и печели делото във Върховния административен съд. Инспекторите от НАП решават да направят нова ревизия и откриват, че ЕТ „Силвестър-МК-Красимир Стефанов“ има данъчни задължения в размер на 4 млн. лв. Тъй като има съдебно решение за връщане на 1,2 млн. лв., инспекторите решават, че сумата трябва да бъде приспадната от установените данъчни задължения. Но търговецът не е съгласен да се прави прихващане, оплаква се в дирекцията „Обжалване и управление на изпълнението“ и началникът Александър Свраков подписва становище за реално възстановяване на сумата на фирма, привлякла вниманието на прокуратурата. Намесила се е и Агенцията за финансово разузнаване – има съмнения за пране на пари (резисторите, предмет на сделката, са с надути цени, което качва базата за начисляване на ДДС). В резултат министърът на финансите Пламен Орешарски налага запор върху банковата сметка на ЕТ „Силвестър-МК-Красимир Стефанов“. Така източването на сумата е блокирано.
Мария Мургина коментира: „Лично познавам Александър Свраков от много години. Той е много добър професионалист и администратор. Но ще бъда безкомпромисна към нарушения, които уронват авторитета на приходната администрация. За мен е невероятно професионалисти от такъв ранг да направят такава грешка – фирмата е позната на нашата система, тя е от рисковия контингент, мести се от офис в офис, през 2005 г. е била дерегистрирана служебно.

Всички уволнени са били проверени и от Инспектората на Националната агенция за приходите, който установил нарушения на данъчното законодателство, неизпълнение на разпореждания на работодателя и на задължения от вътрешния правилник.

След това е назначена пълна ревизия на трите фирми, които участват в сделката с резисторите. Прокуратурата поема случая. Нататък следите на казуса се губят. А ето че днес Свраков е зам-.министър на финансите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *