Нов закон за Сглобката светкавично ликвидира ТЕЦ-овете. Задават се страшни протести

Нов проект за Стратегия за устойчиво развитие на енергетиката до 2030 година с хоризонт до 2050 година с автор Министерство на енергетиката прави на пух и прах споразумението, което синдикатите на енергетиците и миньорите подписаха в парламента с основните политически сили и правителството на 3 октомври и което бе одобрено с решение на Народното събрание.

Според документа само до 2025 година, тоест само за 12 месеца трябва да бъдат закрити 600 мегавата въглищни мощности. Това е една много голяма централа или няколко по-малки.

През 2026 година трябва да бъдат ликвидирани още 300 мегавата, а до 2030 година трябва да изчезнат общо 1900 мегавата, това е равно на почти целия АЕЦ „Козлодуй“.

Всички приказки, че централите ще работят до 2038 година, се оказват поредната нагла и безочлива лъжа на сглобката. Това е крещящо нарушение на Конституцията и правния ред в страната и може да доведе да огромно социално напрежение в навечерието на зимата, споделят пред ПИК запознати.

Според тях синдикати и работници са като попарени от подобно безочие и са започнали бързо подготовка на протести, пред които есенното блокиране на магистрали щяло да изглеждат като „невинна репетиция”.

Обмисля се и започването на ефективни стачни действия още през зимните месеци, което може да доведе страната до енергиен колапс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *