Ново 20: Вдигат данъка на застрахователи и банки

Ако парламентът гласува промяната, допълнителни 100 млн. лева влизат в хазната

Обезценките на имоти и други активи, които правят банките, застрахователните компании и всички финансови институции, работещи у нас, да не се признават за данъчен разход, предлагат от финансовото министерство с промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане. Това означава, че данъчната основа за изчисляване на дължимото към хазната ще се увеличи и реално налогът за финансовите институции ще се повиши.

Сметките на Националната агенция за приходите, направени на основата на данни за обезценките, показват, че това ще вкара допълнително в бюджета около 50 млн. лв. само от банките От застрахователните компании и други финансови институции ще влязат поне още толкова. Тъй като данъчните закони все още са обявени за обществено обсъждане, тепърва ще се събират мнения и аргументи “за” и “против”, включително и от банковия сектор.

Имало мнения на юристи и финансисти, че промяната може да се отрази на изискванията на БНБ за капиталова адекватност и ликвидност и би затруднило трезорите да изпълнят и двете изисквания едновременно. Ако промяната се приеме в парламента, това означава, че приходите и разходите от последващи оценки на активи и пасиви няма да се признават за данъчни цели в годината на счетоводното им отчитане.

Отписването ще става така, както за всички останали компании – при продажба или ликвидация на активите. Такъв е и мотивът за поправката – изравняване на данъчния режим за финансовите и нефинансовите предприятия.

Преди месец шефът на НАП Румен Спецов публично обяви, че ще разпореди проверка по каква методика банките и финансовите институции правят преоценка на активите си, особено за имотите, и дали методиката се спазва. Тогава той прогнозира, че очаква печалбата на банките и за тази година да надхвърли внушителните 2 млрд. лева. Преди дни БНБ отчете, че тя вече е 2,3 млрд. лева, а прогнозите на финансови експерти са, че ще прескочи 3 млрд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *